В сервиза на Роланд Трейдинг

Posted by vasoto 13.01.2014 0 Comment(s)

 

Сервизната база на Роланд Трейдинг ООД се намира в индустриалната зона на гара Искър в София, като общата площ на сервиза е 700 кв. м. В началото, преди 10 години, са направени редица подобрения в сградата, особено във връзка със складирането на резервните части. Днес тя е разделена на сервизно хале и складови помещения за резервни части и консумативи. От своя страна сервизното хале е голямо и просторно и спокойно може да побере за ремонт три-четири 30-тонни багера. В него са обособени и няколко отделения: за ремонт на двигатели, за съхранение на варели с моторни и други видове масла, и маси за пакетиране и експедиция на резервни части. Складовите помещения са пет и са разпределени за резервни части и консумативи по видове и марки машини: за претоварващи машини Terex Fuchs, за багер-товарачи Terex (Fermec), тежки и едрогабаритни резервни части и износващи се компоненти, за стационарни и мобилни трошачки, като в допълнение има и складово помещение за съхраняване на инструменти и сервизно-ремонтно оборудване: заваръчен апарат, компресори, пароструйки, специализирани и универсални инструменти и др. За удобството на сервизните техници е предвидено помещение за отдих и съблекалня. Всъщност Роланд Трейдинг разполага с общо осем висококвалифицирани и опитни сервизни техници
и шест сервизни автомобила, от които единият е бус. Един или двама от тях обикновено са в сервизната база в София, двама отговарят само за Северна България, където са базирани, а другите четирима покриват останалата част от страната.

Сега и веднага

Роланд Трейдинг е малка фирма, но разполага със складови наличности на резервни части и консумативи в София за около 300 000 евро, което е забележително за българско дружество – вносител на претоварваща, земекопна, пътностроителна и подемна техника. Разнообразието от части е голямо, като се започне от скъпи компоненти като хидравлични помпи, хидромотори и хидравлични цилиндри и се стигне до обичайни износващи се части като зъби за багерни кофи. Те са предназначени за всички сервизирани от Роланд Трейдинг машини, най-вече марки от групата на Terex. Фирмата се грижи за около 800 машини Terex в България. Складовите наличности от части и консумативи покриват голяма гама оборудване като багер-товарачи, багери, автогрейдери, дъмпери, валяци, мобилни кранове, претоварващи машини и др.

В името на клиента

В сервиза на Роланд Трейдинг се извършва широк кръг дейности по ремонта и обслужването на машините: основно те обхващат хидравликата, двигателя и задвижването, електрониката, ходовата част и работните органи и инструменти. Ремонтирането на хидравличните системи включва главно дефектовка и подмяна на дефектните компоненти (помпи и мотори) с нови или отремонтирани. При дизеловите двигатели обаче Роланд Трейдинг предлага и възможност за основни ремонти. Това се отнася особено за марките Deutz, Perkins и Lister Petter, с които са оборудвани найчесто машините на Terex. В момента в цеха на Роланд Трейдинг виждаме два изцяло отремонтирани двигателя Deutz, влагани в претоварващи машини Terex Fuchs. Единият е напълно готов за монтаж при необходимост (подмяната на двигателя става за около един ден), а на другия предстоят последни изпитания след ремонта. Като цяло клиентите очакват машините им да бъдат сервизирани и ремонтирани на самите обекти, поради което Роланд Трейдинг разполага с мобилни сервизни екипи. Но в случай на основни ремонти сервизното хале има редица предимства, тъй като те отнемат много повече време и са по-сложни. През миналата година тук е направен основен ремонт на претоварва ща машина Terex Fuchs, собственост на Монди Стамболийски, която след приключване на сервизните дейности буквално е започнала нов живот. Въпреки трудните икономически условия Роланд Трейдинг продължават да развиват сервизната си база, като през тази година дружеството инвестира в закупуването на металообработващи машини: струг, фреза и др., които дават възможност на фирмата да се справя с най-различни задачи, свързани с ремонтите на техника.