Terex Fuchs – 125 години по пътя на успеха

Posted by vasoto 08.09.2014 0 Comment(s)

 

Берта Бенц завършва първата обиколка с лек автомобил на голямо разстояние, в Лондон е основан вестник „Файненшъл Таймс“, а Джон Дънлоп получава своя патент за пневматична гума за велосипед. 1888-а е наистина година на забележителни събития. В същото време в Хеминген, Германия, Йоханес Фукс започва производство на селскостопанска техника – така е поставен основополагащият камък на компания, която днес е технологичен и пазарен лидер в претоварващите машини – Terex Fuchs, едно не по-малко вълнуващо начало.

През тези немалко години немският производител преминава през различни периоди на динамични промени в производството, продуктовата гама, управлението и организацията. Това, което се запазва постоянно и е много характерно за Terex Fuchs, e непрекъснатият стремеж към иновации, подобрения и все по-пълно и цялостно съобразяване с потребностите на клиентите. Показателно в това отношение е впечатлението на някои от гостите, които периодично посещават завода в Бад Шьонборн, че той изглежда много различно, отколкото преди 5–6 години.

И наистина до преди две години производството на претоварващите машини е разделено съобразно големината на моделите на три монтажни линии, а днес заводът използва само една линия за всички модели. Така на всеки 150 минути започва монтажът на нова машина, а в рамките на една смяна от линията излизат до шест готови машини. В сравнителен план това означава съществено съкращаване на времето за производство и много по-голяма гъвкавост.

Балансиране на продуктовата стратегия

Значителни промени се готвят и в развойния отдел на Terex Fuchs. Към момента от ръководството отчитат следното съотношение на продажбите при различните гами машини: в сектора скрап са реализирани 57% от общите продажби, за рециклиране на твърди битови и промишлени отпадъци (без скрап) – 23%, пристанищни дейности – 14%, и за пренасяне на товари (дървесина и други) – 6%. Новата стратегия се стреми към балансиране на различните направления, при което в първите три сектора целевите продажби са планирани да се изравнят на по 30%, а за пренасяне на товари – 10%.

За постигането на тези цели инженерите на Terex Fuchs са разработили няколко много перспективни модела. От тях бяха представени две леки претоварващи машини, насочени специализирано към сектора с рециклиране на различни отпадъци. Единият модел – MHL250 Е, с максимален обсег на стрелата 9 и собствена маса 15 т, можеше да се види отблизо на демонстрационната площадка. Той ще бъде пуснат на пазара в края на 2014 г. (повече подробности за него виж в предния брой). Вторият е MHL270 F, който като технически параметри стои между MHL250 E и 19-тонния MHL320 D. Тези две компактни машини се очаква да бъдат хит сред малките рециклиращи фирми.

В допълнение в горната част на гамата се предвиждат три нови модела, които са предназначени за много големи натоварвания при обработка на скрап и за пристанищни дейност. MHL370 F, който е планирано да бъде въведен на пазара в началото на 2016 г., ще запълни празнината между 58-тонния MHL365 E и 68-тонния MHL380D.

От своя страна 75-тонният MHL385 F допълнително разширява гамата. На демонстрационната площадка първоначална версия на този модел пoказа зрелищно възможностите на своята стрела с 24-метров обхват, като зареждаше с висока скорост линия за рециклиране на леки автомобили (очаквано пускане на пазара в края на 2015 г.). Най-тежката машина, която към момента се конструира в Terex Fuchs, e MHL390 F и представлява първи опит на немската компания да навлезе в 120-тонния клас.

Иновации и развитие


По време на честването на юбилея продуктовите специалисти на Terex Fuchs представиха и визията си за новата серия F претоварващи машини. Основен акцент е поставен върху интериора на кабината, който като дизайн и удобства за оператора се приближава в голяма степен към съвременните леки автомобили. Предвидени са и редица подобрения по трансмисията и хидравликата. На демонстрационната площадка гостите на събитието можеха да видят MHL360 F, който представи нагледно бъдещето на претоварващите машини, като зареждаше със скрап мобилен шредер.

Тук също можеха да се видят моделът MHL350 E Hybrid с хибридно задвижване, реализиращ до 30% икономии на гориво спрямо стандартния модел, както и прототип на междинния модел MHL325.

Същевременно бе представена и телематичната система на Terex Fuchs, благодарение на която местоположението, работното и техническото състояние на всички машини, оборудвани с нея, могат да се следят удобно от компютър през интернет. Това е голямо улеснение както за собствениците, така и за сервизните екипи, поддържащи техниката.