Само най-доброто за БМФ Порт Бургас

Posted by vasoto 19.06.2019 0 Comment(s)

 

Намираме се на територията на БМФ Порт Бургас, Пристанищен терминал Запад. Поводът да сме тук са успешното пускане в експлоатация и първите пет месеца високопроизводителна работа на два грайфера от модела MMGL 5000-3 на реномираната марка Peiner SMAG, доставени от официалния представител Роланд Трейдинг.

 

Всъщност високото ниво на грайферите Peiner SMAG не са непознати на БМФ Порт Бургас ЕАД. На Пристанищен терминал Изток от три години работят три други. Те са двучелюстни и предназначени за претоварване на руда. Новата доставка не е изключение от правилото. MMGL-3 е гама грайфери на немския производител SMAG, предназначени за товарене и разтоварване на скрап, и се отличават с електрoхидравлично задвижване и шест челюсти в конфигурация тип Orange Peel.


MMGL 5000-3 отблизо


Новите грайфери за скрап MMGL 5000-3 са въведени в експлоатация през януари 2019 г. Доставени са през ноември 2018 г., но са необходими първоначална подготовка и монтаж към съществуващите кранове на пристанището. Самият монтаж е извършен за около месец от технически екип на БМФ Порт Бургас, който прави модификации по електрическата система на крановете (монтиран е и допълнителен кабелен барабан), така че да се осигури напълно безопасна и ефективна съвместна работа на съоръженията.

Грайферът MMGL 5000-3 е с максимален капацитет 5 куб.м и товароподемност до 9 тона. Измерванията на БМФ Порт Бургас показват, че при обичайния скрап, с който работят, а той е сравнително по-лек, с едно загребване се натоварват 3 – 4 тона. Обичайно кранът с грайфера работи по 12 часа на ден, но понякога се преминава и на денонощен режим в зависимост от изискванията на клиентите.

Интересно е да се види самата технология на товарене на кораб със скрап. След като се положи в трюма на кораба един слой скрап с помощта на грайфера, с него се захваща тежест със специфична форма (на голяма пешка) и се прави уплътняване на товара. А това също отнема време. Така в рамките на 12 часа производителността варира от 300 до 500 тона.


Без технически проблеми


За да се избегнат никому ненужните технически проблеми и свързаните с тях забавяния на процеса на товарене и разтоварване, инженерният екип на БМФ Порт Бургас представя на Роланд Трейдинг собствени специфични изисквания преди старта на производството на грайферите. Стандартно моделът MMGL 5000-3 изисква блок-кука, която не се върти, а наличните на терминала се въртят безконечно. Въпросът е решен чрез добавянето на специални уши за закачането на вериги, които се присъединяват към блока на крана (стандартно грайферът е без вериги). По този начин се елиминира нежеланото завъртане. От Peiner SMAG изпълняват точно полученото техническо задание на БМФ Порт Бургас. И така пет поредни месеца новите грайфери работят без никакви проблеми. Между другото, това се отнася и за по-старите грайфери Peiner SMAG. Единственото, което подлежи на периодична подмяна, са втулките на челюстите. Става въпрос за обичайно износване в процеса на работа и на практика те са консуматив като хидравличното масло и филтрите.


Високо ниво на поддръжка и сервиз


От една страна БМФ Порт Бургас разполага с висококвалифицирана собствена сервизна група и работилница. Така почти всички ремонти по съоръженията на пристанището се реализират от собствен екип. Това се отнася и за следгаранционните ремонти на съоръженията, доставени от Роланд Трейдинг. БМФ Порт Бургас разчита също и на оригинални части и консумативи от официалния представител на SMAG.

Пристанищният инженерен екип не крие удовлетворението си от високото ниво на следпродажбените обслужване и сервиз, осигурявани от Роланд Трейдинг – не само за грайферите Peiner SMAG, но и за претоварващите машини Fuchs и друга техника, при това от много години насам. Бързата реакция за сервизиране или доставка на резервни части след телефонно позвъняване или имейл прави голямо впечатление на бургаските инженери. Понякога е достатъчно сервизните техници на Роланд Трейдинг да дадат само указания по телефона какво и как да се направи, за да продължи безпроблемната експлоатация на техниката без значителни прекъсвания на процеса на товарене и разтоварване на пристанището.