Роланд Трейдинг и Mecalac в помощ на общинските фирми

Posted by vasoto 06.12.2018 0 Comment(s)

 

Редица общински фирми в Западна Европа разчитат на почти универсалния екскаватор-товарач Mecalac 10 MSX и неговия наследник 12 MTX (на снимката)
Общинските предприятия са ангажирани през цялата година, в слънце и дъжд, в пек и мраз. Тяхната работа е да осигурят чиста, комфортна и безопасна среда за живот в населените места. Разнообразните дейности, които изпълняват всеки ден, изискват машини с почти неограничени възможности за различна работа и широк кръг специализиран прикачен инвентар. Точно такава техника предлагат у нас Роланд Трейдинг заедно с водещия европейски производител на уникални машини за работа в градска среда Mecalac

 

 

Ежедневните задачи пред общинските фирми са най-различни: лятно и зимно почистване на улици и пътища, косене на трева и храсти, поддръжка на уличното осветление, почистване на канавки и шахти, строителство и поддръжка на детски площадки и какво ли още не. Ето защо за всяка дейност общинската фирма трябва винаги да разполага с подходящото оборудване, за да изпълни поставената задача бързо, осигурявайки пълна безопасност на жителите на общината по време на работа. Напълно универсални решения не съществуват, но с машините на Mecalac изразът „разнообразни възможности“ води към наистина ново измерение.


Един пример – Mecalac 12 MTX


В Западна Европа редица общински предприятия от много години разчитат на техника от Mecalac. Особено популярни са комбинираният екскаватор-товарач Mecalac 10 MSX и неговият наследник 12 MTX, който понастоящем се предлага в гамата на производителя. Това е наистина уникална и почти универсална машина (виж снимката горе). Тя намира широко приложение в комуналните дейности най-напред заради своята специфична конструкция, състояща се от съчленена рама като на товарач, върху която в предната част са монтирани кабина и тридялова стрела, напомняща повече за багер, но изпълняваща отлично товарачни функции с голяма кофа и палетни вилици. Тази конструкция е много по-удачна за работа в твърде тясната градска среда, като в сравнение с нея конвенционалните машини, които общинските фирми заменят с екскаватор-товарача, изглеждат тромави и неефективни.

 

Друг важен фактор е скоростта на придвижване, която при Mecalac 12 MTX е до 32 км/ч, тъй като обикновено машините се прибират вечер в двора на общинската фирма. Видимостта и комфортът за оператора също са от голямо значение предвид натовареното улично движение. А тихата работа на машината е много ценена, когато се работи в близост до жилищни сгради, в т.ч. и през нощта.

Mecalac 12 MTX е незаменим помощник, когато се правят изкопи за ремонт на подземни тръбопроводи и комуникации. От една страна, машината е с много компактни размери и в случай че се разкопава улица, се затваря само едното
платно, а другото остава свободно. Освен това движенията със стрелата и прикачния инвентар са много прецизни, което е важно при работа с подземни кабели и тръбопроводи, които се намират само на сантиметри едни от други и лесно могат да се повредят при едно невнимателно движение.

Не по-малко важно е лесното управление на техниката Mecalac, тъй като според необходимостта различни оператори могат да управляват дадената машина.


Дългогодишен опит


В Западна Европа общините имат дългогодишен опит с комбинирания екскаватор-товарач Mecalac 10 MSX и неговия наследник 12 MTX. С багерната кофа например общинските фирми използват машината при ремонт на водопроводи и за полагане на канализационни тръби. Но освен това и за подготовка на терена за засаждане на дървета или за изкореняване. С товарачната кофа се товари пясък, чакъл и пръст, но също и сол и други материали в камионите за опесъчаване. През зимата може дори да се чисти сняг от тесни улици.

Екскаватор-товарачът може да работи с ротираща грайферна кофа и ефективно да подменя материала в пясъчниците на детските площадки. Оборудван с палетни вилици, той може да претоварва палетизирани товари, но в някои западноевропейски общини изправят също стълбове за улично осветление на височина 9 м или дори високи коледни елхи. През лятото машината може да се оборудва с косачка или тример за поддръжка на паркове и градинки. Едва ли можем да изброим всичко.
Освен почти универсалния екскаватор-товарач Mecalac предлага и други машини, подходящи за общински дейности, като челни товарачи с въртяща се на 180° стрела, телескопични товарачи, минидъмпери, колесни и верижни багери и др.

 

 

 

С помощта на подходящ прикачен инвентар телескопичният товарач Mecalac AT 900 може да изпълнява най-различни задачи