Премиера на Terex TLB990

Posted by vasoto 04.03.2014 0 Comment(s)

 

Зад високата репутация на багер-товарачите Terex стоят над 50 години опит в конструирането и производството. Тези машини са здрави, високопроизводителни и могат да се използват за най-различни приложения. Новият Terex TLB990 съвсем не е изключение от правилото.

 

Преди няколко години Terex започна с цялостното обновление на гамата си комбинирани багер-товарачи. Така през 2012 г. се появи новият TLB840, а година по-късно и TLB890. Сега компанията представя съвсем новия Terex TLB990, който за разлика от другите два модела разполага с четири еднакви колела. Строителните фирми, които залагат на този тип конфигурация, разчитат на три нейни основни предимства – висока проходимост, високопроизводително товарене с предната кофа, както и мощното избутване и подравняване на изкопана маса, почти като малък булдозер.

Мощно загребване и товарене

Новият Terex TLB990 предлага голяма сила на врязване на товарачната кофа и изключителен капацитет на повдигане до достигане на пълната височина на товарене, заявяват от Terex. Отлично съчетаващите се дизелов двигател Perkins, предавателен механизъм и хидравлична помпа (двойна зъбна или бутално-аксиална) гарантират пъргава и плавна работа на машината с къси единични цикли. Достигайки височина до 3,6 м, товарачната стрела осигурява отлично изсипване дори и в самосвали с много високи бордове. За повишаване на производителността популярната комбинирана кофа „7 в 1“ е оразмерена за капацитет до 1,2 куб. м. От своя страна използването само на един хидравличен цилиндър за кофата, а не два, означава по-малко разходи по експлоатацията и поддръжката.
За постигането на висока производителност сериозен принос имат и следните характеристики: хидромеханично самонивелиране на кофата, чрез което се намалява разсипването, съответно максимално задържане на материала в нея при достигане на пълната височина; бутон с хидравлично разтоварване за управляване скоростта на издигане на кофата и увеличаващ капацитета на избутване; двойно управление на кофата „7 в 1“, което позволява изпълнение на различни работни движения при едновременно отваряне или затваряне на кофата; хидравлични и механични бързосменници (опции) за използването на широк кръг прикачен инвентар.

Високопроизводително копаене

Terex TLB990 се отличава и с нова стрела, чрез която се постига дълбочина на копаене до 5,64 м и досег напред на равнището на земята до 6,95 м (и в двата случая с разпънато удължение). Стрелата е с извита форма (тип „банан“) и осигурява отлично преодоляване на препятствия при работа (стени, огради и др.), както и лесно товарене в близост до самосвал. Телескопичното рамо предлага висока скорост на разпъване и прибиране за прецизно напълване на багерната кофа. Новите му износващи се подложки се регулират отвън за по-лесно обслужване и подмяна.
Мощното и високопроизводително копаене с Terex TLB990 се дължи основно на хидравличната система, използваща двойна зъбна или аксиално-бутална помпа с променлив дебит. И в двата случая се използва управляващ разпределител тип затворен център, който насочват дебита равномерно между всички консуматори и по този начин осигурява лесно изпълнение на няколко движения едновременно.
Английските конструктори са предвидили и редица полезни опции като джойстици с пилотно налягане и плъзгачи върху тях за активиране на телескопичното удължение и допълнителните хидравлични линии, както и механични и хидравлични бързосменници за различни прикачни устройства. Нова е системата за въртене на стрелата наляво и надясно. Тя осигурява повече мощност за по-бързо запълване на изкопа и подравняване на терена. Много удобна функция е заключването на багерната стрела за транспорт от кабината с цел по-голяма безопасност и пестене на време.

Още предимства

Новият Terex TLB990 използва рама, доказала през годините своята издръжлива и надеждна конструкция. Допълнителна стабилност е постигната чрез новата противотежест (цялостна отливка) в предната част, осигуряваща много добро разпределение на масите и защита на компонентите от меха-нични удари. Освен това машината разчита на надежден и икономичен дизелов двигател Perkins (4,4 л, 100 к.с.). Той използва турбокомпресор и междинно охлаждане на въздуха. Увеличеният въртящ момент (от 400 на 450 Нм) означава повече сила на врязване в купа с материал и по-добро запълване на кофа-та, което в крайна сметка води до повишаване и на производителността. Освен това по-високият въртящ момент позволява да се работи на по-ниски обороти на всички предавки. Предвидена е и функцията автоматично преминаване на празен ход, когато хидравличната система не се използва за работа. При възобновяването й двигателят автоматично се връща на предварително зададените от оператора обороти. Постигането на емисионните норми на Етап IIIB се постигат чрез необслужваем филтър за частици DPF, чийто живот е разчетен на 8000 моточаса.
Операторите имат възможност да задават схемата на спиране на багер-товарача – с две или четири спиращи колела, което дава допълнително предимство в различните условия на експлоатация, например при придвижване на пътя или при маневриране на обект. Освен това английските инженери са предвидили автоматично преминаване от първа на втора и от втора на първа предавка, което на свой ред увеличава допълнително производителността при използване на товарачната уредба.