Пет иновации на Mecalac, които променят строителството

Posted by vasoto 10.06.2018 0 Comment(s)

 

Tочната дума за машините на Mecalac е „уникални“, и то в много отношения. Предлагаме ви пет примера, от които сами ще се убедите в това.

 

Mecalac отговаря на съвременните предизвикателства в строителството, особено в градовете, като предлага иновативни,
компактни и многофункционални машини.


Колесен багер на съчленена рама


Тази уникална машина има много почитатели в Западна Европа заради големия брой предимства, които предлага на строителния обект. Сред тях трябва да отбележим изключителната цялостна видимост около багера (за най-високо ниво на безопасност на обекта), най-малкия радиус на завиване сред колесните багери, елиминиране на загряването в кабината от близостта с двигателя и много малко шум в нея. Заради монтажа на дизеловия агрегат в задната част на съчленената рама центърът на тежестта отива много назад и осигурява висока товароподемност, маневреността е като на съчленен челен товарач, а работата с палетни вилици – много лесна.


Стрелата се завърта на 180°


Немският завод на Mecalac (преди известен под името Ahlmann) е пионер в разработката на челни товарачи със завъртане на стрелата на 180° (снимката горе). Тези машини са възможно най-стабилните, като разчитат на твърда рама и необслужваем механизъм за завъртане на стрелата. Товарачите са с четири завиващи колела и товарочувствителна хидравлична стабилизация на задния мост. Едновременното придвижване с машината, завиване на колелата и завъртане на стрелата с пълна кофа е напълно безопасно. Товарачите с въртяща се на 180° стрела предлагат също и възможности за сериозни икономии на гориво. Тези машини могат да преобразят работата на строителния обект, тъй като техните оператори пестят време и дизел, елиминирайки маневрите от традиционния Y-образен процес на товарене. На практика те предлагат нов процес.


MCR – неочаквано добра комбинация


Всеки модел от серията МCR съчетава в себе си три машини: бърз верижен минитоварач, суперкомпактен минибагер и товарач със завъртане на стрелата на 180°. Тази интелигентна машина може да бъде използвана като багер, мотокар и товарач с въртяща се стрела без никакви компромиси в работоспособността. Оборудвана е с уникалната стрела на Mecalac за далечен досег и завъртане на страни (Offset), както и с независимо задвижване на верижната ходова част за достигане на скорост от 10 км/ч. С едно натискане на копче може да се превърне от багер в товарач, управляван от джойстик (с движения по ISO).


Първият електрически колесен багер в света


Първият в света компактен колесен багер, който работи само на електричество, е Mecalac e12 – без компромиси в живота на тяговите акумулатори, работоспособността и компактността. Mecalac e12 е електрическа версия на добре познатия в Западна Европа Mecalac 12 MTX. Електрическият багер използва литиевожелязофосфатни тягови акумулаторни батерии (LiFePO4), предлагащи три пъти повече цикли на зареждане в сравнение с конвенционалните батерии. Капацитетът на специалните батерии е 146 кВтч, което осигурява работа за цели 8 часа на ден. Зареждането им става за 6–7 часа. Според произ-водителя те се отличават с дълъг експлоатационен живот и високо ниво на безопасност без рискове от пожар или изтичане на флуиди. Машината разчита на два електромотора, а двигател с вътрешно горене не се използва.
Монострела за товарачи Монострелата на Mecalac с едно централно S-образно рамо e изключително устойчива на усукване и чрез малката си ширина осигурява отлична видимост към прикачния инвентар. Тя е с цели 46% по-тясна от стандартните варианти с две рамена. Разполага с вътрешно разположена и защитена лостова система тип Z-bar с два хи-
дравлични цилиндъра, като може да предложи и оптимално успоредно издигане на товара.
Големият капацитет на повдигане на монострелата се дължи на конфигурирането на двата хидравлични цилиндъра. Хидравличната мощност на наклоняващия цилиндър по време на наклоняването на кофата се прехвърля към компенсиращия цилиндър, което на свой ред увеличава силата на повдигане. Така по време на повдигане тя се повишава с до 30% без допълнителен разход на гориво. В допълнение ъгълът на наклоняване на кофата може да се регулира механично до 60° според условията на работа. Това води до повишаване на производителността и степента на запълване на кофата, особено при използване на по-специални кофи.