Първи Mecalac за български клиент

Posted by vasoto 20.02.2018 0 Comment(s)

 

В средата на ноември 2017 г. Роланд Трейдинг достави багер-товарач Mecalac TLB 890 на своя дългогодишен клиент ДАР-80 ООД, Русе. Това е първата нова машина Mecalac за българска фирма, последвала старта на сътрудничеството между Mecalac и Роланд Трейдинг през 2017 г.

 

 

На Международния технически панаир в Пловдив миналата есен Роланд Трейдинг се представи с атрактивна експозиция от машини Mecalac и Terex. Интересът на клиентите към новата марка Mecalac веднага даде резултат и първите поръчки са налице. Спряхме нашето внимание на новодоставения багер-товарач Mecalac TLB 890, защото тази машина съчетава в себе си по уникален начин опита и развитието на трите фирми: клиента, доставчика и заводапроизводител.


Доверието в машината


Цветан Върбанов, управител на ДАР-80 ООД, основава фирмата си през 1992 г. През есента на 2017 г. празнуват 25-годишен юбилей. Малката семейна фирма се занимава с електрификация (високоволтов електромонтаж) и други видове строителство. В началото започва дейността си само с ръчни инструменти, без механизация.

Едва през 2006 г. се сдобива с първия си багертоварач Terex 880 Elite. По това време дружеството има три обекта в Ботевград, обл. София. Ето защо машината отива на първия си обект от склада на Роланд Трейдинг на собствен ход. Първият багер-товарач ДАР-80 използва само за собствени цели, но две години по-късно започва да предлага изкопните дейности като услуга и работи на най-различни обекти. Този подход, освен че носи приходи на фирмата, я спасява по време на кризата от 2008 г., когато се налага да се ходи по обекти в Румъния.

ДАР-80 работи 11 години с Terex 880 Elite и го продава в добро работно състояние на 12 000 моточаса. Опитът на фирмата, натрупан за това немалко време с машината, е изцяло положителен с изключение само на един по-сериозен ремонт – с подмяна на помпа. Ето защо от ДАР-80 продължават да разчитат на същата марка. През 2015 г. фирмата инвестира във втори багер-товарач Terex TLB 890. Две години по-късно, в края на 2017-а, придобива още един TLB 890, но брандиран като Mecalac, което отразява смяната на собствеността на завода в Ковънтри, Англия, където се произвеждат предпочитаните от ДАР-80 багер-товарачи.


И доверието
в доставчика


Освен качеството и надеждността на английските машини, голямо значение за клиента имат и отличните взаимоотношения с доставчика Роланд Трейдинг. Цветан Върбанов не крие удовлетворението си от високото ниво на сервиза, от бързата и компетентна реакция на сервизния екип на Роланд Трейдинг, обслужващ Северна България. Доволен е и от доставките на резервни части и консумативи. Дори си спомни един любопитен случай, когато от Роланд Трейдинг са отворили склада си в неделя, за да вземат задна гума за експресна смяна на срязаната. Показателно за нивото на обслужване, което предлага фирма Роланд Трейдинг, е, че след ДАР-80 и други русенски фирми ѝ се доверяват за доставката и сервиза на багер-товарачи от завода в Ковънтри.

Цветан Върбанов отчита, че багер-товарачите Terex, сега Mecalac, са малко по-скъпи, но смята, че си заслужава да се инвестира малко повече в по-добра машина. Разликата в цената се изплаща благодарение на по-високата надеждност и по-малкото престои за ремонти. Росен Върбанов, син на управителя и оператор на Mecalac TLB 890, сподели, че машината много му харесва – много е маневрена, същата като Terex TLB 890 с изключение на някои подобрения по кабината.

 

 

Баща и син:
Цветан и Росен Върбанови пред новия багер-товарач Mecalac TLB 890