От Роланд Трейдинг за рециклиращата индустрия

Posted by vasoto 21.02.2014 0 Comment(s)

 

През последните десет години Роланд Трейдинг се позиционира като един от основните доставчици на техника за рециклиране на скрап и други видове отпадъци, като успя да наложи на българския пазар водещата марка претоварващи машини Terex Fuchs.
Съобразявайки се винаги с потребностите на клиентите, Роланд Трейдинг разшири предлаганата гама от машини, като в началото на 2014 г. започна сътрудничество с три реномирани производителя на оборудване за рециклиращата промишленост: Husmann Umwelt-Technik (Германия), Husmann Zerkleinerungstechnik (Германия) и C. E G. Srl (Италия)

 

В следващите страници представяме на кратко трите компании Husmann Umwelt Technik, Husmann Zerkleinerungstechnik, и C. E G. Srl, по известна с марката си Taurus. Husmann Umwelt-Technik Името Husmann се появява в немското машиностроене преди близо 60 години, като в начало то производството обхваща само селскостопанска техника. Днес групата Husmann е един от големите немски производители на оборудване за събиране, транспортиране и рециклиране на отпадъци и разполага с няколко завода в Германия – в Дьорпен, Латен, Крайлсхайм и Витщок. От своя страна Husmann Umwelt-Technik е компания специализирана в производството на техника за събиране и компактиране на отпадъци.

 

В производствената палитра на Husmann Umwelt-Technik влизат мобилни и статични преси за отпадъци. Мобилните версии могат да бъдат премествани чрез лесно натоварване на камион, за което са предвидени различни варианти за присъединяване. Самите преси използват няколко вида системи за компактиране чрез хидравлика. По специфична е шнековата преса, която е най-ефективна за уплътняване на отпадъци от картон, пластмасови плоскости и щайги. Гамата статични преси също е богата на варианти, в т.ч. с възможности за предварително раздробяване, балиране и др. Изключително голямо е раз нообразието от контейнери за събиране на от падъци, предвидени за преместване с камиони или мотокари, със или без компактиране, както и с различни варианти за присъединяване към транспортните средства.

 

Husmann Umwelt-Technik произвежда също разнообразни системи за преместване, повдигане и изсипване на контейнери. Компанията предлага и изключително интересно решение за уплътняване на обемисти отпадъци – Gigant GT 1750, използващо стрела, рамо и тежка въртяща се глава (валяк). За много леки отпадъци се пред лага системата Jack, която ги компактира директно в превозното средство с помощта на голяма метална плоча. За събиране и компактиране на отпадъците в тесни и неудобни за работа пространства е предвидена системата CLS.

 

Husmann Zerkleinerungstechnik

Този производител също е от групата Husmann, но е специализиран в други продуктови направения. Компанията предлага пълна гама мобилни дробилки от серия Н за производство на дървен чипс (трески). Машините са базирани върху компактни ремаркета и имат версия както с независим дизелов двигател за задвижване на работните органи, така и чрез отвеждане на мощност (РТО) от теглещото транспортно средство - например трактор. Четирите модела пред лагат входящ размер за дървения материал съответно до 160 мм, 200 мм, 240 мм и 270 мм. От своя страна дробилките за отпадъчен дървен материал (пънове и др.) от серия HGV (на снимката на стр. 10) предлагат много по-голяма мощност – от 35,9 кВт до 403 кВт, и производителност от 50 до 250 куб. м/ч, при диаметри на материала до 300 мм за най-големия модел.

 

Husmann Zerkleinerungstechnik произвежда също машини за предварително трошене на дървен материал и други видове отпадъци с цел намаляване на обема му и по-лесна последва ща преработка. Освен това фирмата произвежда шредери за раздробяване на органични отпадъци като тор, растения, плодове, зеленчуци и други подобни, с цел подготовка за подаване към системи за биогаз.

 

C. E G. Srl

Компанията е основана от Джовани Коломбо и Дино Джулиани, които навлизат още през 60-е години на ХХ в. в производството на техниката за рязане, раздробяване, компактиране и балиране на черни и цветни метали. През 70-те години италианските инженери започват да създават свои собствени разработки, като използват нови материали с подобри механични характеристики и регистрират свои патенти. В резултат стартират производство на машини, които значително се различават от популярните по това време огромни установки, достъпни само за малък кръг големи компании. Новопоявилата се техника за обработка на скрап под марката Taurus е с по-компактните размери, изисква по-малка първона чална инвестиция и е същевременно с по-ниски експлоатационни разходи. Така тя става достъпна и за малките фирми.

 

Днес под марката Taurus компанията C. E G. Srl произвежда пет гами от машини за рязане, раздробяване, компактиране и балиране на скрап, които имат различни варианти, в т.ч. стационарни и мобилни.

 

Данаил НИКОЛОВ

 

Ляво: Мобилните преси за отпадъци на Husmann Umwelt-Technik могат да бъдат премествани чрез лесно натоварване на камион

Дясно: Под марката Taurus компанията C. E G. Srl произвежда пет гами от машини за рязане, раздробяване, компактиране и балиране на скрап от черни и цветни метали