Още ефективност и гъвкавост от Terex Cranes

Posted by vasoto 10.06.2015 0 Comment(s)

 

Това е 160-тонен мобилен кран за всякакви терени (All Terrain Crane) с телескопична стрела на 5-осно шаси. Една от впечатляващите новости при него е електронната система за изчисляване на товароподемността, позволяваща повдигането на значително по-тежки товари, особено над стабилизаторите в сравнение с товароподемността, постигана при работа на 360°.

 

Ефективно и безопасно

Чрез новата система товарната диаграма се изчислява за всяка позиция на стрелата в комбинация с ъгъла на завъртане на крановата надстройка. В резултат се получават товароподемности с над 200% по-големи, когато се работи над стабилизаторите. Новата система за изчисляване позволява на краниста да позиционира стабилизаторите независимо един от друг и асиметрично, като тя осигурява и подобрена визуализация, предлагайки на оператора допълнителна информация за товароподемността в зависимост от положението на стрелата. Благодарение на новата система строителните фирми имат по-голяма гъвкавост, тъй като за даден вид работа могат да използват по-малка противотежест и да спестят от транспортните разходи. Освен това системата разпознава каква е масата на противотежестта, с която е оборудван крана в дадения момент, и автоматично забавя, а в краен случай дори спира въртенето на крановата надстройка, когато стрелата излезе извън предвидените ограничения в товарната диаграма – целта е подсигуряване на максимално безопасна работа на обекта.

Terex Explorer 5600 в близък план

Една от ключовите характеристики на новия 160-тонен модел е възможността за бързо и лесно придвижване. Той е компактен кран с дължина на базовата машина 14,3 м и ширина 2,75 м, което го прави най-компактния в своя клас и има съществен принос за неговата маневреност, заявяват от Terex Cranes, особено в гъсто населени градски зони и строителни обекти с ограничена работна среда. В допълнение всички мостове са завиващи, в т.ч. с възможност за насочване на всички колела в една посока за странично преместване на крана (Crab Steer). Надвесът на стрелата пред кабината е само 1,4 м, като е предвидена и възможност за демонтажа й за съобразяване с най-строгите пътни регулации. Относно натоварването на мостовете са възможни три варианта: 9,1 т, 12 и 16,5 т на ос, като между първия мост и останалите две двойки мостове разстоянието е по 2440 мм. За повече комфорт и безопасност при шофиране новият кран разполага с функция за динамично управление на потеглянето, предпазваща машината от непредвидено връщане назад при потегляне или маневриране под голям наклон.

Производителност и икономичност

Компактността на Terex Explorer 5600 не води до компромиси в работоспособността, декларира производителят. Седемсекционната телескопична стрела с дължина 68 м се комплектова с 21-метрово сгъваемо удължение и още едно вътрешно 12-метрово. Така максималната височина на повдигане достига 94,6 м. Телескопичната стрела може да се разпъва под товар до 34,2 т. Според Terex Cranes този модел, с максимален товарен момент от 480 тм, предлага една от най-конкурентните цялостни кранови диаграми в своя клас. Освен това Terex Explorer 5600 разполага с автоматична система за самонатоварване на противотежестта, което предполага бързо развръщане в работно положение. Както и другите два модела от серията – Explorer 5500 и 5800, новият модел разчита при задвижването на концепцията с един дизелов двигател (Scania DC13, 500 к.с., Етап IV на ЕС), който се използва и за работа с крановата надстройка, и за базовата машина. За целта кранът е оборудван със система за управление на двигателя според приложението – повече мощност при придвижване и енергоспестяващ режим при товароподемните операции. Според тази концепция се спестява от поддръжката на втори двигател и съпътстващите го системи, а от друга страна, точките за сервизиране са концентрирани на едно удобно място за по-лесно и бързо извършване на инспекциите и обслужването.