Няма такъв челен товарач… Напротив, има!

Posted by vasoto 01.08.2019 0 Comment(s)


Челен товарач със стрела, която се завърта наляво и надясно в диапазон от общо 180° под пълен товар при максимална стабилност и дори и в движение. Най-висока скорост на работа, производителност и ефективност при минимални изисквания за ширина и дължина на работната лощадка… Не, това не е реклама. Този челен товарач – Mecalac AS 600, го видяха с очите си хиляди посетители на bauma 2019


Строителните обекти в градовете често предлагат много малко работно пространство, машините и хората се разминават твърде близо, а теренът най-често е неравен, а някъде поддава. При наличието на твърда рама (без съчленяване) и три режима на завиване на колелата като част от стандартната спецификация, операторите могат да разчитат винаги на 100% стабилност и мобилност с челния товарач Mecalac AS 600. При завиването едновременно с четири колела, съчетано с възможност за завъртане на стрелата на 180°, т.нар. Mecalac Swing, машината може да направи пълен кръг, чиято площ е с 20% по-малка от конвенционален челен товарач в същия клас.

Най-голямата възможна стабилност

Колкото и да напълните стандартната кофа в изправено положение на машината, при заключване на задния мост стрелата заедно с кофата се завърта спокойно наляво или надясно докрай без никаква загуба на стабилност. Тези, които гледахме внимателно демонстрационното шоу на щанда на Mecalac по време на bauma 2019, видяхме на живо на какво е способна системата Mecalac Swing. Единият от операторите показа на подобен модел нещо много важно: напълни догоре кофата, завъртя стрелата докрай (в случая наляво) и спусна рязко надолу пълната кофа, и то три поредни пъти, за да убеди всички, че машината запази баланса си почти на 100%. Само дясното задно колело се отлепи от земята съвсем мъничко.

И това не бе някакъв трик на обучен демонстрационен оператор. Благодарение на невероятната си стабилност при всякакво позициониране и по всякакви терени Mecalac AS 600 може радикално да трансформира товаренето, пренасянето и разтоварването на материали на строителните обекти. А благодарение на малкия радиус на завиване се постига изключителна маневреност дори на най-тесните работни площадки.


Винаги в свои води


Тесните строителни обекти в пренаселените градове, където няма нито много място, нито много време за изпълнение, са естествената среда на Mecalac AS 600. Тук на първо място има значение времето за изпълнение на един работен цикъл. Всеки един от тях е съставен от по-редица маневри, които с конвенционалния челен товарач отнемат много време и изискват повече пространство. Mecalac AS 600 обаче е създаден да реши всички тези проблеми. Благодарение на специфичната конструкция на товарачната уредба с машината няма нужда да се маневрира, за да се натовари или разтовари материала от кофата, а операторът просто завърта стрелата наляво или надясно.

В резултат се постигат неподозирани за някои строители предимства: изразходва се по-малко време в захождане и маневриране, намалява се разходът на гориво, съответно се генерират по-малко изгорели газове, шум и прахоляк, а и по-голямата производителност предполага също по-малко износване и по-малка необходимост от ремонти и поддръжка. За пример как системата Mecalac Swing осигурява в действителност всичко това, ще разгледаме как се засипва изкопан канал, в който са положени някакви комуникации. Вместо да маневрира по двете платна на улицата, което изисква нейното цялостно затваряне, Mecalac AS 600 използва само едно платно, движейки се само направо напред и назад, и много бързо насипва материала с въртене на стрелата.

Така се постигат два изключителни ефекта. Улицата не се затваря за автомобили, а строителните дейности се изпълняват по най-бързия начин с минимум разход на дизел. Товарене на самосвал? Mecalac AS 600 се нуждае от само 2,5 м ширина край борда на самосвала, за да го натовари, докато на конвенционалния челен товарач му е необходима ширина от 7,5 м, за да направи необходимите маневри по стандартната Y-образна траектория. Е, как да няма такъв челен товарач?