Няма такъв багер-товарач... Напротив, има!

Posted by vasoto 10.09.2019 0 Comment(s)

 

 

Каква е разликата между класическия и иновативния багер-товарач? Наистина е много голяма, „извънземна“! А откъде да намерим за нагледност иновативен багер-товарач? Посетихме ботевградската фирма Мирком-БГ ООД, собственик на първия в България гуменоверижен багертоварач Mecalac 6MCR, доставен наскоро от официалния представител на марката Роланд Трейдинг

Кольо Илиев е собственик и управител на Мирком-БГ ООД. На осемгодишна възраст се научава да работи на комбиниран багертоварач. През ръцете му минават всякакви видове машини: минибагери от 1 т до 8 т, верижен багер с работна маса 24 т (тогава Кольо Илиев е на 20 години), колесни багери, челни минитоварачи, валяци и др. Той изглежда точният човек, който може да оцени по достойнства Mecalac 6MCR.
Още малко предистория Първоначалната среща на Илиев с представител на Роланд Трейдинг изглежда рутинна и опознавателна. В главата на Кольо се върти идеята за покупка на две машини: челен минитоварач и минибагер. Само че той бързо схваща, че една от машините в каталога на Mecalac е изключително интересна, особено с възможността си да работи както с багерна, така и с товарачна кофа, а и с палетни вилици, при монтаж на една и съща стрела с бързосменник. Притесненията му как ще намери двама нови оператори за тези машини не спират да го глождят и той вижда отлично решение на проблема – една комбинирана 5,7-тонна машина и един оператор. Речено-сторено.


Mecalac на обекта


Mecalac 6MCR пристига на първия обект на Мирком-БГ в началото на юли. При нашата среща Кольо Илиев вече бе работил с машината 140 моточаса. Тъй като това е съвсем нов тип машина за фирмата, предпочита поне в началото изцяло или почти изцяло да работи с нея само той.
„След като седнах в машината, първите ми думи бяха: Мислех, че съм карал багери, ама не съм“, споделя управителят на фирмата. На практика с Mecalac 6MCR може да се изпълни всяка една задача, въпросът по-скоро е дали операторът знае и може да го направи с нейна помощ. „Въпреки че работя от доста години със земекопни машини, такова „нещо“ не бях виждал. В началото наричахме Mecalac 6MCR „извънземното“, защото „то“ е всъщност много сериозна машина, изключително мощна“, разказва Илиев. „Досега си мислех, че имам багери и знам всичко за тях. Mecalac 6MCR обаче има огромен запас от мощност и открива съвсем нови хоризонти за работа“, допълва той.


Опит от първа ръка


Първото нещо, което прави голямо впечатление, е, че Mecalac 6MCR разполага с ходова част с гумени вериги, но се придвижва и маневрира неочаквано бързо и пъргаво. В Мирком-БГ правят много интересен експеримент. Измерват скоростта на придвижване по равна асфалтова настилка с помощта на лек автомобил, който се движи паралелно с машината. Скоростомерът на автомобила отчита 18 км/ч, което очевидно е невероятно постижение за верижна машина – още повече, че Кольо Илиев умишлено не подава пълна газ. За сравнение посочената от Mecalac стандартна максимална скорост на придвижване е10 км/ч.

Усещането от хидравличната система е за изключителна балансираност, заявява Илиев. Според него тя е много прецизна, „мека“ (обратното на рязка) и дава усещането, че операторът контролира абсолютно всичко, без да се напряга, той винаги „знае къде е“. Мощността на Mecalac 6MCR е толкова голяма, че операторът може едновременно да се придвижва с машината, да върти цялата надстройка и да извършва работни движения със стрелата и кофата. Опитът на Кольо Илиев до момента показва ефективно едновременно изпълнение на 4 – 5 функции.

Любопитно е да се разгледа стрелата на машината. Тя е съставена от три отделни секции.