Новости от Terex

Posted by vasoto 11.04.2014 0 Comment(s)

багер-товарач TLB890

 

Основният акцент при демонстрациите на техника бе върху земекопните машини и особено багер-товарачите и минидъмперите, които бяха представени зрелищно, въпреки типичното английско дъждовно време.

Широка нова гама багер-товарачи

Преди няколко години Terex започна с пълното обновление на комбинираните си багер-товарачи. Така през 2012 г. се появи новият TLB840, а година по-късно и TLB890. В началото на 2014-а компанията обяви и съвсем новия TLB990 (с четири еднакви колела). Така през март тази година на европейските дилъри бе цялостно демонстрирана оформящата се гама от нови багер-товарачи заедно с голямата изненада за всички – два нови прототипа, обозначени като TLB850 и TLB940, който е на базата на TLB840, но с четири еднакви колела. Новите багер-товарачи Terex предлагат голяма сила на врязване на товарачната кофа и изключителен капацитет на повдигане до достигане на пълната височина за разтоварване, заявяват от Terex. Отлично съчетаващите се дизелов двигател Perkins (4,4-литров, мощности от 93, 8 до 100 к.с.), предавателен механизъм и хидравлична помпа (двойна зъбна или бутално-аксиална) гарантират пъргава и плавна работа на машината с къси единични цикли. Достигайки височина над 3,6 м, товарачната стрела осигурява отлично изсипване дори и в самосвали с много високи бордове. От своя страна използването само на един хидравличен цилиндър за кофата, а не два, означава по-малко разходи по експлоатацията и поддръжката.
Багерната стрела е с извита форма (тип „банан”) и осигурява отлично преодоляване на препятствия при работа (стени, огради и др.), както и лесно товарене в близост до самосвал. Телескопичното рамо предлага висока скорост на разпъване и прибиране за прецизно напълване на багерната кофа. При различните модели то е или вградено в рамото, или се плъзга външно. Новите му износващи се подложки се регулират отвън за по-лесно обслужване и подмяна. Сериозен принос за мощното и високопроизводително копаене има прецизираната хидравличната система, която при повечето модели използва управляващ разпределител от типа затворен център, насочващ дебита равномерно между всички консуматори и по този начин осигуряващ лесно изпълнение на няколко движения едновременно. Максималната дълбочина на копаене с прибрано телескопично удължение е от 4,37 м до 4,49 м за различните модели, а с разпънато удължение – от 5,39 м до 5,69 м.

Новите минидъмпери на Terex

Зад конструкцията и технологията на новото поколение минидъмпери на Terex стоят над 60 години опит в разработването и производството на този тип машини. То се отличава с модерно хидростатично задвижване за отлично преодоляване на пресечени терени и лесно управление. Гамата е изключително широка и може да задоволи всякакви потребности от превозване на изкопана и друга маса или строителни отпадъци в рамките на обекта. Общо моделите и вариантите са 23, а полезният товар започва от 1000 кг и стига до 10 т. Всички те са разделени в три основни групи:

 

  • Terex Power Tip – обхваща моделите с предно разтоварване на коша, снабдени със самосвален механизъм за прецизно изсипване на обемисти товари;
  • Terex Power Swivel – тук влизат моделите, чиито кош може да се изсипва отпред, от лявата и от дясната страна на машината, тъй като се върти на 90° в двете посоки;
  • Terex High Discharge – тези минидъмпери разполагат със система за издигане на коша на височина 1,5 м и изсипване на товара, преодолявайки някаква преграда.


Минидъмперите от продуктовата линия Terex Power Tip (полезен товар от 2 до 10 т) са конструирани за възможно най-бързото, безопасно и икономично пренасяне на насипни товари, декларират от Terex. Моделите са оборудвани със съчленени рами и кошове за тежки приложения, високоустойчиви на интензивна експлоатация. При новото поколение минидъмпери са характерни по-дебелите страници на кошовете, както и използването на високо износоустойчива стомана за пода и предната стена.

От своя страна минидъмперите Terex Power Swivel (полезен товар от 2 до 6 т) добавят още едно измерение към гъвкавостта на работа на строителния обект. Възможността за въртенето на коша на 90° наляво и надясно е особено ефективно при запълване на изкопани канали или при експлоатация в ограничени и тесни пространства. Минидъмперите са снабдени с много издръжливи опорни лагери, осигуряващи плавно въртене и прецизно разтоварване. Освен това машините разполагат със заключване на въртенето, което фиксира коша в права позиция при придвижване. От своя страна моделите Terex High Discharge (полезен товар 1 т, 1,2 т и 2 т) са изключително подходящи за изсипване от високо над стени и огради или в контейнери за извозване на строителни отпадъци. Стабилността им е подсигурена от солидното шаси и специалната конструкция на коша. Характерно за тези машини е малката им ширина, като моделът TA1EH, оборудван с по-тесни колела и гуми (опция), може да премине през врата с ширина 1 м. Предвидени са и варианти със завъртане на коша на 90°.