Новият Terex Explorer 5500

Posted by vasoto 10.02.2015 0 Comment(s)

Водещият производител Terex Cranes представя най-компактния мобилен кран за всякакви терени в 130-тонния клас. Дебютиращият модел допълва успешната серия Explorer и е отлично допълнение към двамата си по-големи братя Explorer 5600 и 5800, като впечатлява със своите работни параметри

 

Новият мобилен кран разполага с 60-метрова телескопична стрела, а клиентите имат избор от три допълнителни удължения с дължини 11, 21 и 33 м, като и трите могат да се прибират странично към стрелата. Максималната дължина на крановата система достига 86,5 м, максималният товарен момент е 395 тонметра, а максималната товароподемност при разпъване на стрелата – 24,5 т. За развръщането на Terex Explorer 5500 в работно положение стабилизаторите могат да бъдат разпънати в три различни ширини според условията на работа и товара: 2,54 м, 4,7 м и 7 м. С дължина на шасито 12,1 м, габаритна дължина 14,3 м и габаритна ширина 2,75 м, този 5-осен кран е по-компактен от който и да е друг кран в този клас на товароподемност, заявява производителят. Това позволява на Terex Explorer 5500 да бъде използван в населени места или строителни обекти с ограничена работна среда. В допълнение всички мостове на крана са завиващи, което осигурява много добра маневреност в такива условия. За повече комфорт и безопасност при шофиране новият кран разполага с функция за динамично управление на потеглянето, предпазваща машината от непредвидено връщане назад при потегляне или маневриране под голям наклон. Благодарение на различните възможни конфигурации, новият Terex Explorer 5500 е съобразен с изискванията за максимално натоварване на ос и габаритни размери за движение по пътищата на всички основни пазари. Това се постига чрез възможността за промяна на натоварването на ос и предвидените разстояния между мостовете; демонтируемата основна стрела; подготовка за теглене на спомагателно ремарке тип dolly; максимален надвес на стрелата отпред само 1,52 м и др.

 

Ниски разходи за експлоатация

 

 При разработването на модела инженерите на Terex са поставили силен акцент върху икономичността. Ето защо всички демонтируеми компоненти на Terex Explorer 5500 могат да бъдат транспортирани с едно допълнително стандартно превозно средство. За постигането на ниски разходи за експлоатация спомага и системата за автоматично самонатоварване на противотежестта, позволяваща на крана да се приведе в работно положение много бързо. От своя страна спирачната уредба с електронно управление съчетава по-бавно износване с по-голяма спирачна сила.
Опростената поддръжка и по-лесният достъп до важни компоненти и системи също имат своя дял в по-ниските разходи за експлоатация. Например резервоарите за дизел и урея се достигат удобно от нивото на земята.

 

Само с един двигател

 

 Новият Terex Explorer 5500 разчита на иновативната концепция на Terex Cranes за влагане на само един двигател, обслужващ шасито и крановата надстройка, както е при Explorer 5600 и Explorer 5800. По този начин се намаляват допълнително оперативните разходи, тъй като се поддържа само един двигател. Агрегатът е Scania DC13 с мощност 500 к.с. и отговаря на актуалните емисионни норми на ЕС по Етап IV. Неговото управление се извършва от специална електронна система. Тя разпознава необходимостта от мощност и автоматично превключва например от режим на висока мощност при придвижване към енергоспестяващ режим при товароподемните операции. В допълнение системата разполага и с функцията за автоматично изключване на двигателя, след като работи определено време на празен ход. Агрегатът е наистина мощен, но същевременно е и икономичен, заявяват от Terex Cranes.

 

Комфорт и безопасност

 

 Terex Explorer 5500 е оборудван с две просторни комфортни кабини за удобна работа с крана – например кабината на шасито няма средна странична колона, което осигурява отлична видимост. Крановата кабина от своя страна предлага много място за краката на оператора, дори и да е много висок, а освен това може да се наклонява на 16° за осигуряване на дълги часове комфортна работа. И двете кабини са оборудвани с удобни подгряващи се седалки.
Дисплеите разполагат със сензорни екрани (тъчскрийн) и интуитивни менюта и показват на оператора над десет работни параметъра на шасито като налягане в гумите, състояние на спирачната уредба и окачването. Натоварването на ос се наблюдава през цялото време от електронна система. В крановата кабина операторът разчита на доказалата се система за управление Terex IC-1. Тя съдържа всички товарни диаграми и съответните лимити за обсег на стрелата, както и други важни данни, чрез които необходимата комбинация от стрела и удължения се конфигурира лесно, бързо и безопасно.