Нови багер-товарачи Terex в българската гора

Posted by vasoto 23.03.2017 0 Comment(s)

 

Роланд Трейдинг, като официален представител на Terex за България, достави 13 нови багер-товарача Terex TLB990 PS на Югозападно държавно предприятие ДП – Благоевград. Машините са доставени след проведен търг по обществена поръчка. Оборудването им е най-съвременно – с автоматична скоростна кутия, джойстици за управление на багерната стрела и многофункционален джойстик за товарачната уредба
 
Новите багер-товарачи са предназначени за 13 от горските стопанства на Югозападното държавно предприятие ДП – Благоевград. Шест от тях са разпределени в края на 2016 г. и още седем в началото на тази година. Машините основно ще бъдат използвани за изграждане на нови и поддръжка на съществуващи горски пътища, в т.ч. оформяне на канавки, а и за бърза реакция при възникнали аварийни ситуации: наводнения, гасене на горски пожари и др. Освен това при залесяване Terex TLB990 ще може да прокарва къси трасета и след това да изкопава необходимите ями за засаждане на дървета (при засаждането на тополи например ямите трябва да бъдат с по-големи размери, а ръчното им изкопаване е много трудоемко). Голямо предимство на багер-товарача в сравнение с досега използваната техника е, че може на собствен ход бързо да се мести от обект на обект, в т.ч. в различни горски стопанства. Той може да бъде от полза и на фирмите, ангажирани с добива на дървесина, като се наема от тях за разчистване и подравняване на горските пътища до маркираните дървета. Едно от удобствата за операторите, от което някои веднага са се възползвали, е възможността за избор на движенията на джойстиците – по ISO (европейски стандарт) или по английския стандарт.

Terex TLB990 PS в близък план
Багер-товарачът Terex TLB990 PS е най-големият модел в гамата на английския производител. За разлика от останалите модели той разполага с четири еднакви колела. Фирмите, залагащи на този тип конфигурация, разчитат на три нейни основни предимства – висока проходимост (колесната формула е 4х4х4, а радиусът на завиване е минимален), високопроизводително товарене с предната кофа, както и мощното избутване и подравняване на изкопана маса, почти като малък булдозер.

Terex TLB990 PS предлага голяма сила на врязване на товарачната кофа и изключителен капацитет на повдигане до достигане на пълната височина на товарене. Отлично съчетаващите се дизелов двигател Perkins, предавателен механизъм и хидравлична помпа (аксиално-бутална) гарантират пъргава и плавна работа на машината с къси работни цикли. Достигайки височина до 3,6 м, товарачната стрела осигурява отлично изсипване дори и в камиони с много високи бордове. За повишаване на производителността популярната комбинирана кофа „7 в 1” е оразмерена за капацитет до 1,2 куб. м. От своя страна използването само на един хидравличен цилиндър за кофата, а не два, означава по-малко разходи по експлоатацията и поддръжката.

За постигането на висока производителност сериозен принос имат и следните характеристики: хидромеханично самонивелиране на кофата, чрез което се намалява разсипването, съответно максимално задържане на материала в нея при достигане на пълната височина; бутон с хидравлично разтоварване за управляване скоростта на издигане на кофата и увеличаващ капацитета на избутване; двойно управление на кофата „7 в 1”, което позволява изпълнение на различни работни движения при едновременно отваряне или затваряне на кофата.

Високопроизводително копаене
Terex TLB990 PS се отличава и с нова стрела, чрез която се постига дълбочина на копаене до 5,64 м и досег напред на равнището на земята до 6,95 м (и в двата случая с разпънато удължение). Стрелата е с извитаформа (тип „банан”) и осигурява отлично преодоляване на препятствия при работа (стени, огради и др.), както и лесно товарене в близост до камион. Телескопичното рамо предлага висока скорост на разпъване и прибиране за прецизно напълване на багерната кофа. Новите му износващи се подложки се регулират отвън за по-лесно обслужване и подмяна.
Мощното и високопроизводително копаене на Terex TLB990 PS се дължи основно на хидравличната система, разчитаща на аксиално-бутална помпа с променлив дебит. Използва се управляващ разпределител тип затворен център, който насочва дебита равномерно между всички консуматори и по този начин осигурява лесно изпълнение на няколко движения едновременно.
Английските конструктори са предвидили джойстици с пилотно налягане и плъзгачи върху тях за активиране на телескопичното удължение. Нова е системата за въртене на стрелата наляво и надясно. Тя осигурява повече мощност за по-бързо запълване на изкопа и подравняване на терена. Много удобна функция е заключването на багерната стрела за транспорт от кабината с цел по-голяма безопасност и пестене на време.

Още предимства на Terex
Terex TLB990 PS използва рама, доказала през годините своята издръжлива и надеждна конструкция. Допълнителна стабилност е постигната чрез новата противотежест (цялостна отливка) в предната част, осигуряваща много добро разпределение на масите и защита на компонентите от механични удари. Освен това машината разчита на надежден и икономичен дизелов двигател Perkins (4,4 л, 100 к.с.). Той използва турбокомпресор и междинно охлаждане на въздуха. Увеличеният въртящ момент (от 400 на 450 Нм) означава повече сила на врязване в купа с материал и по-добро запълване на кофата, което в крайна сметка води до повишаване и на производителността. Освен това по-високият въртящ момент позволява да се работи на по-ниски обороти на всички предавки. Предвидена е и функцията автоматично преминаване на празен ход, когато хидравличната система не се използва за работа. При възобновяването й двигателят автоматично се връща на предварително зададените от оператора обороти.
Операторите имат възможност да задават схемата на спиране на багер-товарача – с две или четири спиращи колела, което дава допълнително предимство в различните условия на експлоатация, например при придвижване на пътя или при маневриране на обект.