Мини дъмперът – малкият голям самосвал

Posted by vasoto 12.12.2016 0 Comment(s)

 

Минидъмперите са универсални помощници в строителството и други индустрии. Тяхното използване в България все още набира скорост, но това положение ще се промени значително през следващите години заради уникалните им възможности и преимущества, прогнозират от Роланд Трейдинг, официален дилър на Terex в България.

 

Минидъмперът (Mini Dumper или Site Dumper) е компактна машина с десетилетни традиции в строителството в Западна Европа. Появява се през 40-те години на XX в. във Великобритания. Първите варианти са триколесни, захранват се от едноцилиндров двигател с мощност 6 к.с. и разполагат с тристепенна скоростна кутия. Полезният товар на коша е едва 750 кг. Четириколесните минидъмпери се появяват през 1953 г., като предните две колела са задвижващи, а задните завиващи. Липсвала е каквато и да е хидравлична или електрическа част. Кошът се управлявал чрез крачен застопоряващ лост. При натискане кошът се освобождавал и се наклонявал под тежестта на товара.
След това кошът се вдигал на ръка.

 

Универсални машини
За последните седем десетилетия минидъмперите преживяват голямо технологично развитие (хидростатична трансмисия, четири задвижващи колела, шарнирно-съчленена рама, хидравлични работни функции, спирачки с маслено охлаждане и др.), като намират все по-голямо приложение в строителството и много други индустрии. Използват се за извозване на строителни отпадъци, пръст, пясък, чакъл и т.н. Винаги присъстват там, където има изкопи и където работят багери и друга земекопна техника. Минидъмперите са отлично решение за вътрешен транспорт в строителни обекти, а за сравнение към момента доста строителните фирми в България разчитат на стари руски камиони на доизживяване. Освен това минидъмперите са предпочитани и в тунелното строителство.
Минидъмперите могат да намерят ефективно приложение при извършване на различни общински комунални дейности по почистване, превантивни дейности срещу наводнения, почистване при разрушаване на сгради, пътно-строителни и ВиК проекти, горски проекти за изграждане на пътища, селскостопански и земеделски обекти, преработвателни редприятия и много други.

 

Минидъмпери от Terex
Един от водещите европейски производители на минидъмпери е Terex. Зад конструкцията и технологията на моделите в настоящата гама стоят над 60 години опит в разработването и производството на този тип машини. Минидъмперите Terex се отличава с модерно хидростатично задвижване за отлично преодоляване на пресечени терени и лесно управление. Гамата е изключително широка и може да задоволи всякакви потребности от превозване на изкопана и друга маса. Общо моделите и вариантите са 13, а полезният товар започва от 1000 кг и стига до 10 т.
Всички те са разделени в три основни групи:
• Terex Power Tip – обхваща моделите с предно разтоварване на коша и са снабдени със самосвален механизъм за прецизно изсипване на обемисти товари;
• Terex Power Swivel – тук влизат моделите, чийто кош може да се изсипва отпред, от лявата и от дясната страна на машината, тъй като се върти на 90° в двете посоки;
• Terex High Discharge – тези минидъмпери разполагат със система за издигане на коша на височина 1,5 м и изсипване на товара, преодолявайки някаква преграда.
Минидъмперите от продуктовата линия Terex Power Tip (полезен товар от 2 до 10 т) са конструирани за възможно най-бързо, безопасно и икономично пренасяне на насипни товари. Моделите са оборудвани със съчленени рами и кошове за тежки приложения и предлагат висока устойчивост на интензивна експлоатация. Характерни са по-дебелите страници на кошовете, както и използването на високо износоустойчива стомана за пода и предната стена.


Серията минидъмпери Terex Power Swivel (полезен товар от 2 до 6 т) добавят още едно измерение към гъвкавостта на работа на строителния обект. Възможността за въртенето на коша на 90°наляво и надясно е особено ефективно при запълване на изкопани канали или при експлоатация в ограничени и тесни пространства. Минидъмперите са снабдени с много издръжливи опорни лагери, осигуряващи плавно въртене и прецизно разтоварване. Освен това машините разполагат със заключване на въртенето, което фиксира коша в права позиция при придвижване.


Моделите Terex High Discharge (полезен товар 1 т, 1,2 т и 2 т) са изключително подходящи за изсипване от високо над стени и огради или в контейнери за извозване на строителни отпадъци. Стабилността им е подсигурена от солидното шаси и специалната конструкция на коша. Характерно за тези машини е малката им ширина, като моделът TA1EH, оборудван с по-тесни колела и гуми (опция), може да премине през врата с ширина 1 м. Предвидени са и варианти със завъртане на коша на 90°.