Mecalac край морето

Posted by vasoto 07.12.2018 0 Comment(s)

 

 

През последната една година варненската фирма ЕТ Станка Василева работи с три нови машини, доставени от Роланд Трейдинг от заводи на групата Mecalac. Надеждност, бързина, маневреност, висока проходимост – това са само част качествата на тези машини, с които могат да се похвалят едновременно и доставчикът, и клиентът

 

 

От английския завод в Ковънтри са доставени 3-тонен минидъмпер Terex ТА 3 – през ноември 2017 г., и валяк Terex TV800 – януари 2018 г. (към днешна дата същите машини се доставят в България брандирани като Mecalac). От немския завод в Бюделсдорф е доставен и малък челен товарач Mecalac AX850 – през февруари 2018 г.


Защо Mecalac


Основният аргумент при покупката на трите машини от този доставчик е дългогодишното партньорство между ЕТ Станка Василева и Роланд Трейдинг. От над 20 години варненската фирма разчита на Роланд Трейдинг за доставката на двубандажни валяци, произвеждани в завода в Ковънтри – в началото брандирани като Benford, след това Terex-Benford и Terex, а от тази година вече като Mecalac. Освен това Роланд Трейдинг е доставял през годините също и асфалтополагач, както и други машини за пътното строителство и ремонти. От ръководството на ЕТ Станка Василева споделят, че за тях водещо при избора на техника е първо репутацията на марката на машината, но същевременно с това и самият вносител в България – дали е надежден и като доставчик, и като сервиз, защото от нивото на поддръжката и ремонтите на техниката зависят сроковете и качеството на изпълнение на обектите. Както се и очаква, те определят реакцията на сервиза на Роланд Трейдинг като бърза, коректна и професионална.


Mecalac в действие


На Есенния панаир в Пловдив през 2017 г. от варненската фирма виждат за първи път в България челен товарач Mecalac, изпробват го на място и остават с много добри впечатления от него. И тъй като имат потребност от малък челен товарач, веднага поръчват един от модела AX850.

Новодоставеният челен товарач Mecalac AX850 е с работна маса 5 т и е оборудван с кофа с капацитет 0,85 куб. м. Основното му предназначение е да извършва товаро-разтоварни дейности на различните обекти на фирмата. Понякога върши работата на челния минитоварач, когато тя е твърде много, или обектите, които се изпълняват едновременно, са повече. Но най-често Mecalac AX850 разрива изкопана маса, претоварва и разстила фракции инертни материали, загребва и изнася отпадъци и т.н. Когато не е на обект, машината се включва в обслужването на асфалтосмесителната инсталация – зарежда бункерите за студено дозиране на фракции вместо другия челен товарач (като резервна мощност).
От ръководството на ЕТ Станка Василева не крият удовлетворението си от представянето на новия Mecalac AX850. В реалните работни условия той прави впечатление с мощността си, силата на избутване на материала и добрия разход на гориво, но най-вече с отличната видимост от просторната кабина към работна зона и въобще към целия обект. Това улеснява значително работата на оператора и има пряко отношение към производителността и безопасността на обекта.
И тъй като машината е с хидростатично задвижване, от ЕТ Станка Василева правят планове за монтаж на различни видове прикачен инвентар, който ще увеличи значително натоварването ѝ и цялостното оползотворяване на нейния ресурс. Много добра идея в това отношение е използването на ротационна четка за почистване на асфалтовите повърхности. Но дори и по-елементарни инструменти, като палетните вилици например, са много практични за работа. Най-простите сметки на варненската фирма показват, че ако Mecalac AX850 се оборудва с палетни вилици, няма да е необходимо да се праща на същия обект багер-товарач за разтоварване на палетизирани материали, при положение че там в момента няма нужда от изкопни дейности.


Минидъмпер на МАКС


От ЕТ Станка Василева признават, че от над десет години имат „мерак“ за минидъмпер, но все не се решават. Много пъти са виждали в чужТА 3 много бързо разкрива силните си страни. За пренасянето на насипни строителни материали на малък обект (около 1000 м напред и назад) минидъмперът е перфектното решение, казват от фирмата – особено когато теренът е с големи наклони и проходимостта е проблем. В сравнение с обикновен малък камион минидъмперът е много по-икономичен и маневрен и най-вече много по-добре се справя с труден терен благодарение на наклоняването (осцилацията) на предния и задния мост и схемата на задвижване 4х4. Още повече че съчетанието от челен товарач Mecalac AX850 и минидъмпер ТА 3 в реални работни условия се оказва изключително производителна и ефективна комбинация. Минидъмперът също е отлично решение за равномерно насипване с инертни материали по протежението на изкоп за канализация – с голям камион това е практически невъзможно.
Все пак от фирмата признават, че минидъмперът е нова машина за нашите условия и изисква нова култура на строителството. Не е лесно да откажеш работниците да работят, както са свикнали, например да пренасят материали в товарачната кофа на багер-товарач или с голям камион, което очевидно води до по-големи разходи на гориво и отнема повече време.


Най-бързият валяк


Новият двубандажен валяк ТV800 е с работна маса 1,6 т и ширина на бандажите 800 мм. Това е петата машина от този модел, доставена от Роланд Трейдинг. И, разбира се, има защо. Тези валяци са много добро решение за работа в градска среда, защото са по-маневрени и по-бързо изпълняват дадената задача в сравнение с аналогичните модели, предлагани на пазара, споделят от ЕТ Станка Василева. Както се изразяват те, „много често правим кръпки между две коли“.
Все пак те смятат, че за този тип машини тенденцията да се влага модерна електроника не е най-добрата идея, защото операторите и сервизът съвсем естествено и логично вървят няколко стъпки след инженерите на производителя и понякога им е трудно да се справят с повсеместната компютризация на техниката.

 

Валякът TV 800 и минидъмперът ТА 3 заминават за Варна
след края на Есенния пловдивски панаир през 2017 г.

 

 

Минидъмперът ТА 3 е отлично решение за пренасяне на насипни материали в радиус 1000 м Съчленената рама и задвижването 4х4 правят минидъмпера универсален боец за всякакви наклони и препятствия на обекта