Mecalac атакува с авангардни иновации

Posted by vasoto 08.04.2019 0 Comment(s)

 


Европейският топиноватор в областта на строителната техника за работа в тесни пространства отново доказва, че няма дадености и неизменни положения в инженеринга. Генерално и гениално преконструираният двубандажен валяк TV1200 е  номиниран за наградата за иновации на bauma 2019 за дизайн


Скоро след придобиването на завода за строителни машини на Terex в Ковънтри (Англия) Mecalac представя и първите резултати от подложените на цялостно преконструиране английски класически модели. Миналата година на изложението Intermat в Париж компанията показа значително подобрените минидъмпери, в т.ч. модели с кабина. На bauma 2019 (Мюнхен, 8–14 април) своя дебют ще направят двубандажни валяци на Mecalac и най-вече съвсем новата им концепция за управление, демонстрирана чрез 3-тонния модел TV1200.


Просто гениално или гениално просто


Повечето двубандажни валяци се управляват от кормило, под което има кормилна колона. Нейното наличие принуждава оператора да се извърта непривично само за да седне на седалката. Той обаче се качва и слиза от валяка много пъти на ден. Веднъж седнал, той държи с лявата ръка кормилото, а с дясната – лост за управление, като през цялото време следи хода на предния бандаж и често е приведен напред и надясно. Тази традиционна постановка обаче носи със себе си редица проблеми: умора, напрежение в мускулите и ставите, риск от падане при качване и слизане. Инженерите на Mecalac си поставят задачата да улеснят достъпа до седалката и да оптимизират стойката на оператора по време на управление с цел по-голяма ефективност, безопасност и комфорт.

За да демонстрират изцяло новата си концепция за гамата от шест двубандажни валяка, от Mecalac избират модела TV1200. Централно място в иновативната разработка заема много-функционалният джойстик, разположен на дясната конзола. Премахвайки от валяка кормилната колона, Mecalac правят малка революция в достъпа към седалката и начина на управление на машината. Освободеното пространство позволява на оператора лесно да се разположи на седалката, стъпалата за изкачване са с нов дизайн, движенията на оператора при слизане и качване са съвсем естествени, без никакви пречки за преодоляване.
С гръб, удобно облегнат на седалката, и с дясната си ръка върху джойстика операторът има пълна свобода да разполага краката си по най-удобния начин и в същото време да наблюдава работната зона. С премахването на кормилната колона операторът има ясна видимост към дисплея, показващ най-важните индикатори за работното и техническото състояние на валяка. Неслучайно машината е номинирана в категорията Дизайн за Наградата за иновации на bauma 2019.


Един от специалитетите на Mecalac


Несъчленено (твърдо) шаси, колесна формула 4х4х4 и товарачна стрела, чиято основа се завърта на 180° – тази уникална комбинация осигурява най-доброто съчетаване на бързина, производителност, стабилност и сравнително по-малко пространство за маневри и ефективност на товарача с марка Mecalac. Моделът AS 500, който ще дебютира на bauma 2019, не е изключение от правилото. Новото попълнение в гамата Swing Loaders на Mecalac предлага всичко изброено в рамките на собствена маса 4,2 т и капацитет на стандартната кофа 0,5 куб. м.

Завъртането на стрелата с кофата наляво и надясно в диапазон от 180° елиминира необходимостта от поредица маневри за разтоварване на загребания материал – в коша на самосвал или съвсем равномерно и последователно при засипване на положени тръби или кабели в канал. Освен това AS 500 се нуждае от само 2,5 м ширина край борда на самосвала, за да го натовари, докато на конвенционалния челен товарач му е необходима ширина от 7,5 м, за да направи необходимите маневри по стандартната Y-образна траектория. Същото се отнася и за засипване на готов канал, където AS 500 заема само едното платно от улицата, а за работата на конвенционалната машина трябва да се затворят и двете платна.

В същото време 100-процентовата степен на стабилност и товароподемност на Mecalac AS 500 се гарантира във всички положения на стрелата от 0° до 180° при заключване на задния мост. Новият AS 500 ще се предлага с дизелов двигател, отговарящ на най-новите емисионни стандарти на ЕС по Етап V.