Кранове за всякакви предизвикателства

Posted by vasoto 08.05.2014 0 Comment(s)

 

И двата мобилни крана притежават редица предимства: управление само от един кранист, възможност за самостоятелно натоварване и разтоварване на противотежестите, оборудвани са с най-новата кабина на Terex Cranes, както и с доказалата се система за управление Terex IC-1.

От професионалисти за професионалисти

Terex Challenger 3160 съчетава най-съвременните иновации на Terex Cranes в сферата на придвижването на собствен ход с уникалната комбинация от 50-метрова стрела и триосно краново шаси. 55-тонният модел може да борави с товари до 35,6 т при радиус от 4 м в рамките на 12 т натоварване на ос. При необходимост от съобразяване със законодателствата в някои страни, лимитиращи натоварването на ос до 10 т, кранът може самостоятелно да разтовари и след това да натовари противотежестите си, без които собствената му маса се редуцира до под 30 т. За задвижване се използва дизелов двигател MTU с мощност 326 к.с., а автоматичният предавателен механизъм ZF AS-Tronic Mid предлага 12 предни и две задни скорости. Стрелата на Terex Challenger 3160 може да се наклонява на 5° под нивото на платформата за по-лесно и бързо монтиране на допълнителните удължения или при обслужване на блока с куката безопасно от земята, без да се налага извършването на тези операции във височина. Иновативната система Variohook с три макари и издръжливо 18-милиметрово въже осигурява ефективна експлоатация в целия товарен диапазон, съкращава времето за натоварване на противотежестите и намалява общата маса на превозваното оборудване, спестявайки време и средства, както при придвижване, така и на обекта.
Като пример за отлични работни параметри производителят посочва, че Terex Challenger 3160 вдига 32,5 т при радиус 5 м, подходящ за манипулиране на контейнери. Комбинирането на помощната лебедка, постигаща скорост до 121 м/мин, със силата на телескопичното разпъване на стрелата от 15 т (една от иновациите на модела) помага на операторът да се справи много бързо с товара в тесни и неудобни за работа пространства. В допълнение Terex Challenger 3160 се отличава с компактна габаритна ширина от 2,55м, мощни дискови спирачки с ABS и завиване на всички колела за върхова маневреност и по-малко износване на гумите и спирачките. Схемата на задвижване е 6Х4Х6, като 6Х6Х6 е опция. Благодарение на компактните си размери и малък радиус на завиване този мобилен кран се справя перфектно с работа вътре в сгради, където обикновено се използва специализирана техника. Terex Challenger 3160 е оборудван с новата шофьорска кабина на Terex Cranes, която бе показна за първи път на bauma 2010. Тя предлага
функционалност, комфорт, ергономичен дизайн и лесно боравене с уредите за управление. От своя страна за повече производителност и безопасност операторската кабина е оборудваната с доказалата се система за управление Terex IC-1 с вграден индикатор за товарния момент, операционен дисплей, показващ работното натоварване в реално време, товарни диаграми, грешки, индикатор за ограничаване на натоварването и устройство за съхраняване на информацията. Terex Challenger 3160 може да се управлява по пътищата и от операторската кабина (опция).

По-големият брат Challenger 3180

Този триосен кран разполага с почти всички характеристики, посочени при Terex Challenger 3160, в т.ч. същата 50-метрова стрела, която съчетана с 16-метрово удължение предлага една от най-големите работни височини при мобилните кранове за всякакви терени в 60-тонния клас. Схемата на задвижване е 6Х6Х6, а завиването на всички колела е опция. Напълно оборудван с удължение на стрелата и максималната противотежест от 12,1 т Terex Challenger 3180 може да манипулира с товар от 37,9 т при радиус 4 м. При тази конфигурация той дори може да се придвижва по пътищата в трани, където е разрешено натоварване на ос до 15 т.