Един ден със сервиза на Роланд Трейдинг

Posted by vasoto 26.05.2017 0 Comment(s)

 

Анатоли Христов (на снимката вдясно) и Георги Габровски (вляво) представляват един от четирите сервизни екипа на Роланд Трейдинг. Те са базирани в Свищов и отговарят за Северна и предимно за Североизточна България, но понякога се налага да покрият клиент и от Южна. Анатоли по образование е монтьор на машини, апарати, уреди и съоръжения в химическата промишленост. Завършил е Техникум по индустриална химия „Асен Златаров“ в Свищов, а Георги е монтьор на електромашини, уреди и устройства. Завършил е СПТУ по машиностроене в Свищов.
За близо 10-годишния си стаж в Роланд Трейдинг и двамата са преминали обучения в завода производител на Terex Fuchs в Германия. Участвали са в обучителни курсове и на Terex Construction UK за новите модели багер-товарачи и на Terex Demag – за мобилни кранове, проведени в сервизната база на Роланд Трейдинг в София. Тези обучения те отчитат като много полезни, защото за новите модели машини на западните производители се извършват доста промени както по двигателите, така и в електрониката.

 

Ремонтът
Отиваме при един от големите клиенти на Роланд Трейдинг недалеч от София. Ремонтът се състои в подмяната на окабеляването на дизеловия двигател на 12-годишен мобилен кран Terex Demag AC 30 City. Поначало Георги предпочита да прави ремонта от началото до край. Но в този случай окабеляването на дизеловия двигател е демонтирано от друг сервизен екип. И сега двамата сервизни специалисти разчитат предимно на електрическата схема от документацията на производителя и опита, който имат с двигатели.

Ако бе участвал в демонтажа, казва Георги, някои неща щеше да ги направи много по-бързо и без да гледа от схемата. В процеса на работа м се налага да избират най-правилния път, по който да минават кабелите, за да се избегне протриване от вибрации и стопяване от висока температура. Трябва да се избере най-подходящото трасе, а в същото време трябва да стигне дължината на кабелния сноп, така както е доставен от завода производител.

За човек като мен, който никога не е сервизирал машина, работата върви бързо и лесно.Е, Анатоли трябваше да се „скрие“ няколко пъти под крана, за да помогне на Георги, който отгоре монтираше кабелния сноп.
След монтажа на окабеляването на дизеловия двигател сервизните техници извършиха оглед на целия кран и направиха препоръки за поддръжката и бъдещите ремонти по него в т.ч. по двигателя: подмяна на пистов ремък с ролка, датчик за налягане на маслото, колектор за газовете на двигателя, реле за подгрев и др.
Да, стана много бързо, но не обядвахме. Любопитен факт е, че и двамата сервизни техници на Роланд Трейдинг предпочитат да пропуснат обяда, когато се налага. Така смятат, че могат да свършат по-бързо ремонта, за да не се увеличава престоят на машината за клиента.

 

Из житието на сервизния техник
Професията на Анатоли и Георги е свързана с редица неудобства – това е очевидно. Често отсъстват от вкъщи, пътуват много, в т.ч. и за сервизиране на машини в съседни на България страни. По цял ден се налага да се „катерят“ по най-различни машини и целите да са в прах и масло. Но все пак имат един много силен мотив да го правят. „Авариралата машина изглежда като купчина желязо”, казва Анатоли, а вътрешната мотивация  предизвикателството да я накараш отново да заработи. Удовлетворението от ремонтираната машина, че си успял да „подредиш пъзела“, оправдава всичко останало, допълва Анатоли.
Разбира се, в ремонтите има установен от години ред. Заявките се подават към офиса в София, но много често и клиентите им звънят директно. След съгласуване на последователността на посещенията се изготвя график за всеки екип от сервизни специалисти на Роланд Трейдинг, който е винаги запълнен – понякога и за следващите няколко седмици. Логиката на посещенията с приоритет е следната: първо с предимство се посещават гаранционните машини, след това фирмите със сервизни договори и едва след това масовите ремонти на базата на телефонни заявки.

 

Отново на път
Труден или лесен бе днешният ремонт? Приятен – така ми отговарят, а и по настроението, с което работиха Анатоли и Георги, и аз можех да отгатна какъв ще е отговорът. След бързо и успешно приключване на ремонтните работи се е случвало нееднократно клиенти да искат от тях да поемат ремонта и обслужването и на другите им машини, независимо от марката. Защо ли? Защото са експедитивни и коректни, а това за клиентите, работещи с техника било в строителството, на пристанището или в базите за рециклиране, е най-голямото предимство.
Ето че трябва да се разделим с Анатоли и Георги. Те заминават за Бургас и до края на деня ще трябва да навъртят още около 350 км, но там ги чака „още едно предизвикателство, което си струва усилията”.