Дебют на Husmann HL UNI7.5

Posted by vasoto 06.03.2015 0 Comment(s)

 

Husmann Zerkleinerungstechnik е традиционен немски производител на техника за рециклиращата промишленост, представляван у нас от Роланд Трейдинг. Важно място в гамата на компанията заемат машините за предварително надробяване и шредиране на дървен материал и други видове тпадъци с цел намаляване на обема и по-лесна последваща преработка. Най-новата фирмена разработка в тази сфера е моделът HL UNI7.5, който предлага значителни предимства спрямо своите предшественици HL II 1417 и HL II 1422.

 

 Бавнооборотните дробилки на Husmann с един или два работни вала се използват най-често на сметища за намаляване обема на приеманите отпадъци или за предварително шредиране или когато отпадъка ще се преработва в гориво (екобрикети, пелети и други подобни). Валовете на дробилките се въртят постоянно при 40 об./мин., като скоростта се намалява до 10 об./ мин. при необходимост от повече сила на дробене – така при леки за обработка материали се постига много висока производителност. По-високите обороти в съчетание с раздробяващи ножове с различни ширини осигуряват голяма продуктивност при преработката на дървесина.
Успоредно от двете страни на валовете могат да се монтират гребени с регулируемо разстояние между зъбите, с цел постигане на оптимално пространство около ножовете на вала, съобразно преработвания материал. От друга страна различните варианти на раздробяващи ножове гарантират висока производителност дори при шредиране на трудни за преработка отпадъци. Дробилката е защитена от аварии, поради задръстване при преработка на едър материал, чрез автоматична смяна посоката на въртене на валовете и отваряне на страничните гребени. Системата за раздробяване е конструирана за разнообразно приложение на машината и затова може да се използва за най-различни видове отпадъци - както за отпадъчна дървесина, така и за много трудни за разтрошаване материали. Размерът на получените фракции и тяхното качество могат да се регулират, чрез раздробяваща шина (опция), монтирана на винтове под работните валове. Така дробилката може да преработва ефективно всякакви отпадъчни материали: домакински отпадъци, обемни отпадъци, кашони, хартия, дървесина, коренища, както и фолиа. Работните ножове могат да раздробяват също камъни, земна маса и метали, но тези примеси ще причинят и съответното износване в зависимост от количеството им в основния материал. Предвид това работните органи са подсилени с допълнителни заваръчни шевове, при използване на специална заваръчна тел, като при мортизиране те се подменят лесно чрез винтови връзки. В зависимост от преработвания материал експлоатационният живот на ножовете е между 1000, 5000 и повече моточаса.

 

През миналата година Husmann Zerkleinerungstechnik обяви официално дебюта на най-новата си дробилка HL UNI 7.5. Тя е двувалова машина и е разработена с фокус върху най-ефективното първично раздробяване на дървен материал, получен при разрушаване на сгради и други съоръжения, отпадъчна дървесина, дървени палети, дънери, коренища и зелени отпадъци. Към безспорните предимства на машината от компанията изтъкват възможността за бърза смяна на работните валове и лесната им поддръжка, производителност от над 25 т/ч., отлична мобилност и транспортабилност, в т.ч. лесно повдигане на дробилката с кран, благодарение на предвидените уши и собствено тегло от 17 т. Освен това, благодарение на удължения изходящ транспортьор, раздробеният материал може да се подава много удобно в бункер на друга машина за последваща преработка на височина от 3 до 4 м. В сравнение със своите предшественици - дробилките HL II 1417 и HL II 1422, новият модел щади в по-голяма степен околната среда, тъй като в него вече се влага по-икономичен дизелов двигател с мощност от 261 кВт (355 к.с.) - за сравнение предишният агрегат бе от 354 кВт (481 к.с.). За новия модел дробилка инженерите на Husmann Zerkleinerungstechnik са предпочели 6-цилиндров, 9-литров дизелов двигател John Deere PSX 9.0 L. Той е съобразен и с по-стриктните актуални норми за изгорелите газове на ЕС. Раздробяващият възел с размери на отвора 1750 х 1565 мм се състои от два вала с регулируема скорост на въртене от 20 до 40 об./мин. Дължината на всеки от тях е 1565 мм, а диаметърът е 690 мм, като броят на монтираните ножове варира от 70 до 96 според приложението. Предвидени са високо износоустойчиви чистачи за валовете. Заради голямото натоварване на валовете, немските конструктори разчитат на изключително здрави сферични ролкови лагери в специални кожуси. Задвижването на работните валове е хидростатично с автоматична смяна на посоката на въртене (моментът на смяната се задава предварително), като за всеки от тях има собствена хидравлична помпа и собствени хидромотори. Машината може да се оборудва с голям брой допълнителни опции като дистанционно управление, магнитен сепаратор за металните примеси, оросяваща система, наклоняем входящ бункер и др.