В името на максималната ефективност

Posted by vasoto 08.05.2014 0 Comment(s)

 

– Г-н Ганев, още с влизането ни на територията на предприятието видяхме огромни количества от широколистна дървесина. Как се справяте с тези сериозни обеми суровина за вашето производство?

– Миналата година сме приели в завода около 550 000 т дървесина. В началото на 90-те години, много преди реконструкцията от 2007г., чрез която удвоихме капацитета си, тук се произвеждаха около 50 000–55 000 т целулоза. Тогава сме приемали около 230 000 т дървесина годишно, което се извършваше по онова време с два багера O&K с 11-метрови стрели, два козлови крана и два крана Ganz. С времето постепенно увеличихме броя на претоварващите машини, което се налагаше от режима ни на работа – 24 часа в денонощието, 350 дни в годината. Работата на техниката тук е непрекъсната и натоварването е непрекъснато, като в отделни периоди имаме свръхголямо натоварване. Обикновено доставките на дървесина се съсредоточават основно в определен период на денонощието. Това е естествено, тъй като доставчиците на дървесина секат и товарят през деня, съответно по време на нощната смяна става струпване на камиони. Тогава пускаме в действие всички претоварващи машини – на операторите свят им се завива от работа. Обикновено всяка от машините навърта годишно по около 6000 моточаса – на практика те не спират да работят.

– С какви претоварващи машини разполагате понастоящем?

– В момента разполагаме с пет претоварващи багера Terex Fuchs, един Liebherr, челен товарач Volvo и три крана. Основните им задачи са да разтоварват камионите с доставената дървесина, която да подават или директно към производството, или да я подреждат на склад. Когато се ползва складирана дървесина, машините я претоварват на ремаркета или друга транспортна техника, чрез които материалът стига до приемните маси. Ако сумираме всички товаро-разтоварни операции, в т.ч. претоварването от склада към производството, се получава, че през нашите машини годишно преминава около 750 000 т дървесина. Претоварващата техника работи тук в много неблагоприятна среда: големи температурни диапазони (от –25°С до над 40°С), запрашеност и твърде неравен терен заради дървесината. Ето защо използваме само плътни бандажни гуми. От друга стана, най-голямото предизвикателство за претоварващите машини е подреждането на дървесината. Операторите се опитват да направят колкото могат по-високи купове, но това на практика става много трудно поради две причини. Първата е дължината на трупите, която преимуществено е 1 м и тя сама по себе си не предполага нареждане на голяма височина. Положението става още по-трудно, когато дървесината е бук, а неговата кора е доста гладка и трупите се пързалят. – По-голямата част от машините ви са от марката Terex Fuchs. Как се представят те в тези доста тежки условия на експлоатация?
– Наистина при нас условията на експлоатация са много тежки. Може да се каже, че нашият завод е като изпитателен полигон за техниката,
но машините Terex Fuchs се представят на добро ниво. При нас работата с Terex Fuchs се е наложила през годините. Доволни сме като цяло както от машините, така и от съотношението им цена, поддръжка и издръжливост.

Реално всяка една машина има някакъв ресурс, който ние се опитваме да запазим, т.е. да удължим експлоатационния живот максимално. Нашият ветеран в момента е Terex Fuchs 434, който от 2007 г. досега е навъртял около 24 000 моточаса. Наскоро му сменихме хидравличната помпа – на около 23 000 моточаса, което е много добро постижение. Но колко ще бъде животът на една машина и как ще се представи тя, зависи не само от марката, но в  голяма степен и от оператора, поддръжката, резервните части и както вече подробно обясних, от условията на работа.
Положението с операторите, както навсякъде, не е розово. Много е трудно да се намерят добре квалифицирани хора, които да работят с това съвременно, високотехнологично и скъпо оборудване. Естествено, ние обучаваме нови оператори. Работата не е за всеки, защото изисква комплексни умения и знания. Един оператор е добър не само защото „върти сръчно“ машината. Става действително добър, когато обръща внимание на състоянието на машината, знае къде, какво и кога да погледне, за да може тя да работи ефективно. Превенцията и поддръжката са също толкова важни, колкото и уменията да се работи с дадена машина. За експлоатацията и поддръжката са изготвени работни инструкции и за тяхното спазване се следи стриктно.

– А какво е положението с поддръжката и сервиза?

– За всяка една закупена машина се обръщаме и работим с оторизирания сервиз на марката. Има и други фирми извън представителите, които предлагат и извършват сервизни дейности. Те също имат много добри специалисти, но когато стане въпрос за резервните части, нещата стават много трудни – те търсят производителя на машината, който се оказва, че има официален представител в България и оторизиран сервиз.

Реално няма официален представител на дадена марка, който да не познава най-добре машините си. Със сервиза на Роланд Трейдинг, които са официален представител на Terex Fuchs, имаме добри взаимоотношения още от 2007 г., когато купихме първата машина от тях. За тези години сме изградили система на работа, която удовлетворява и двете страни, като взаимно си помагаме при решаването на различните проблеми. За нас би било най-добре машините ни да работят и да не звъним на никого освен за смяна на филтри и масла на определените сервизни интервали. Но това в реалния живот няма как да се случи, още повече, че при нас машините се експлоатират денонощно в много тежки условия. Ние също имаме наши сервизни техници, които се занимават с по-леки интервенции като гресиране, смяна на скъсани хидравлични маркучи и други подобни, като често те се съветват със сервиза на Роланд Трейдинг по телефона. Абсурдно е да чакаш сервиз да дойде, за да ти смени спукан хидравличен маркуч и да загубиш машината за 24 или 48 часа. За всички останали въпроси по сервизирането и поддръжката викаме техни техници при нас. Същото се отнася и за доставките на резервни части, като ние купуваме само оригинални резервни части за Terex Fuchs от вносителя Роланд Трейдинг. Като цяло сме
доволни от бързината на реакция и доставки – те винаги правят максимално възможното за ускоряване на нещата. Както във всяко сътрудничество, и с Роланд Трейдинг сме имали и ще имаме професионални спорове, но като цяло работим добре.

 

– Една част от машините сте купили нови, а другите – употребявани. Как вземате решение дали да инвестирате в нова или в употребявана техника?

– Последната машина, която купихме през март от Роланд Трейдинг, е Terex Fuchs MHL340. Тя е на 1000 моточаса, т.е. формално погледнато, тя е употребявана, но тъй като е работила съвсем малко, на практика тя е нова, а и ние я получаваме с гаранция от производителя. Много е хубаво да се купува винаги съвсем нова техника, но често виждаме, че за ресурса, който има една нова машина, се иска твърде висока цена. Струва си да се плати по-ниската цена за предполагаемия остатъчен ресурс на конкретната употребявана машина. Плюс това по-старите поколения машини са по-прости за поддръжка и за това донякъде са по-надеждни. В новите се влага толкова много електроника и всичко е много по-сложно – фактически операторите трябва да са наистина много технически грамотни, за да извършват обичайната поддръжка. Но това е бъдещето и е ясно, че ние трябва да се адаптираме към него.


При всички случаи при нас постоянно обсъждаме различни варианти за покупка на различни видове и марки машини. Сега организацията за претоварване на дървесината, която използваме е една, но в следващ период може да се промени – всяко нещо търпи развитие. Нашата цел е само и единствено максималната ефективност.