Terex TLB990 за Мадара-Транс

Posted by vasoto 09.02.2015 0 Comment(s)

Шуменското дружество Мадара-Транс ООД увеличи машинопарка си с още един комбиниран багер-товарач Terex. Новата машина от модела TLB990 е доставена в края на август от завода на Terex Construction в Ковънтри, Англия, от техния официален представител за България – фирма Роланд Трейдинг ООД

 

Основна дейност на МадараТранс ООД е международен и вътрешен транспорт и спедиция. Към нея като направление трябва да се добавят също и услугите със специализирани комунални и строителни машини – дружеството разполага с тридесет единици едра техника, в т.ч. автокран, верижен багер, телескопични товарачи, вишки и три комбинирани багер-товарача Terex. Първите два от тях – Terex TLB860 SX и Terex TLB860 Elite са доставени през 2006 г. Третият – Terex TLB990 е от най-новата серия машини, пуснати на пазара от Terex през тази година. Понастоящем фирма МадараТранс освен с международен и вътрешен транспорт е ангажирана и с обезпечаване на техника за комунални, благоустроителни и строително-ремонтни дейности на територията на шуменския завод Мадара, където се произвеждат двигателни мостове за различни модификации на товарни автомобили КамАЗ, в т.ч. и специални, както и най-разнообразна прикачна селскостопанска техника. През зимните месеци на територията на производствения комплекс се налага извършване на интензивно снегопочистване, което се извършва изцяло с машините Terex. Очевидно а новия Terex TLB990 има достатъчно много работа, независимо като основна или спомагателна машина.

 

Terex TLB990 отблизо

 

 Новият Terex TLB990 предлага голяма сила на врязване на товарачната кофа и изключителен капацитет на повдигане до достигане на пълната височина на товарене. Отлично съчетаващите се дизелов двигател, предавателен механизъм и хидравлична помпа гарантират пъргава и плавна работа на машината с къси работни цикли. Достигайки височина до 3,6 м, товарачната стрела осигурява отлично изсипване дори и в самосвали с много високи бордове. За повишаване на производителността популярната комбинирана кофа „7 в 1“ е оразмерена за капацитет до 1,2 куб. м. От своя страна използването само на един хидравличен цилиндър за кофата, а не два, означава по-малко разходи по експлоатацията и поддръжката.


Terex TLB990 използва рама, доказала през годините своята издръжлива и надеждна конструкция. Допълнителна стабилност е постигната чрез новата противотежест (цялостна отливка) в предната част, осигуряваща много добро разпределение на масите и защита на компонентите от механични удари. Освен това машината разчита на надежден и икономичен дизелов двигател Perkins (4,4 л, 100 к.с.). Той използва турбокомпресор и междинно охлаждане на въздуха. Увеличеният въртящ момент (от 400 на 450 Нм) означава повече сила на врязване в купа с материал и по-добро запълване на кофата, което в крайна сметка води до повишаване и на производителността. По-високият въртящ момент позволява да се работи на по-ниски обороти на всички предавки. Предвидена е и функцията автоматично преминаване на празен ход, когато хидравличната система не се използва за работа. При възобновяването ѝ двигателят автоматично се връща на предварително зададените от оператора обороти.

 

Още производителност и ефективност

 

 Terex TLB990 се отличава и с нова багерна стрела, чрез която се постига дълбочина на копаене до 5,64 м и досег напред на равнището на земята до 6,95 м. Стрелата е с извита форма тип „банан“ и осигурява отлично преодоляване на препятствия при работа (стени, огради и др.), както и лесно товарене в близост до самосвал. Телескопичното рамо предлага висока скорост на разпъване и прибиране за прецизно напълване на багерната кофа. Новите му износващи се подложки се регулират отвън за по-лесно обслужване и подмяна.


Мощното и високопроизводително копаене с Terex TLB990 се дължи основно на хидравличната система, която е с управляващ разпределител от
типа затворен център, насочващ дебита равномерно между всички консуматори, като по този начин осигурява лесно изпълнение на няколко движения едновременно.
Terex TLB990 е оборудван също с нова система за въртене на стрелата наляво и надясно. Тя осигурява повече мощност за по-бързо запълване на изкопа и подравняване на терена. Много удобна функция е заключването на багерната стрела за транспорт от кабината с цел по-голяма безопасност и пестене на време.

 

Terex TLB990 се отличава и с нова багерна стрела, чрез която се постига дълбочина на копаене до 5,64 м. Тя е с извита форма тип „банан“ и осигурява отлично преодоляване на препятствия при работа

 

Комбинираната кофа 7 в 1 на Terex TLB990 използва само един хидравличен цилиндър, а не два, което осигурява по-голяма сила на врязване и по-малко разходи по експлоатацията и поддръжката