Новият ричстакер Terex Liftace 5-31

Posted by vasoto 14.04.2015 0 Comment(s)

 

Общото при новите модели е, че те съчетават силните страни на своите предшественици (а и на легендарните марки PPM и Fantuzzi, присъединени към Terex Group в близкото минало) с редица най-съвременни иновации. Тези машини са разходоефективни, лесни за сервизиране и ергономични, заявяват от Terex Port Solutions. Те предлагат нисък разход на гориво, висока износоустойчивост, лесен достъп до точките за сервизиране и кабини с много удобства за оператора, допълва производителят. Новите машини на Terex спомагат контейнерните терминали, работещи във висококонкурентна среда, да обработват контейнери дори още по-разходоефективно, отколкото досега. „Комбинацията от ниски разходи за експлоатация, лесна поддръжка и удобства за оператора правят новите модели в цялост много ефективно решение”, заявява Клаус Петер Хофман, вицепрезидент на Terex Port Solutions. „Всички машини за претоварване и подреждане на контейнери са разработени от международни екипи. Така в новите модели се влагат технологии и характеристики, предложени от наши експерти от цял свят. Първият резултат на това сътрудничество е новият ричстакер Liftace 5-31”, допълва Хофман.

Бързо и прецизно подреждане на контейнери

С колесна база от 6200 мм ричстакерът Liftace 5-31 може да подреди на първия ред пред себе си до пет контейнера, всеки с височина до 9’6” 2896 мм), като тук товароподемността на Liftace 5-31 е 45 т. За втория ред контейнери (зад първия) максималната товароподемност е 31 т, а третия ред – 15 т (виж снимката вдясно). Издръжливата конструкция на новия ричстакер личи най-вече от новия дизайн на стрелата. Благодарение на подобрената й устойчивост на огъване и усукване и увеличен радиус на обсега, тя позволява по-прецизна и по-бърза работа. Във всички нови модели се влагат компоненти, възли и агрегати собствено производство на Terex Port Solutions, както и от реномирани световни доставчици. Един от най-важните компоненти на Liftace 5-31 е здравият и олекотен стандартен захващач (спредер) за контейнери, който се произвежда от Terex Port Solutions. Машината може да се оборудва също със широк спредер или тип Piggyback, чрез които могат да се манипулират най-различни варианти (стандарти) на контейнери или сменяеми настройки на камиони. За двигателите Terex Port Solutions разчита на водещи технологии от Volvo и Cummins. Тези агрегати са съобразени с емисионните стандарти на ЕС по Етап IV и са специално настроени към предавателния механизъм Dana TE30, разработен специално за ричстакери и тежкотоварни мотокари.

Икономично и ергономично

Инженерите на Terex Port Solutions определено са се фокусирали върху намаляване на разходите за експлоатация в сравнение с предходните модели. Например оптималното съчетаване на двигателя и предавателния механизъм със задвижващия мост, сравнително малката маса на ричстакера Terex Liftace 5-31, както и шасито с добро разпределение на масите осигуряват значително по-малко износване на гумите. В същото време съвременният задвижващ тракт, комбиниран с товарочувствителна хидравлична система, намалява разхода на дизелово гориво. Този ефект се усеща още повече при работа в икономичен режим EcoPower и използването на работните LED светлини.
Новата кабина на ричстакера Terex Liftace 5-31 е разработена съвместно с експерти по ергономия и оператори. Вътрешният дизайн е обмислен цялостно за безопасна, удобна и производителна работа. Кабината е с добра шумоизолация и предлага отлична видимост. Самата кабина може да се премества ръчно напред и назад за осигуряване на най-подходящ ъгъл на видимост за оператора според неговите потребности и за по-добър сервизен достъп зад нея (преместването на кабината чрез задвижване е опция). Уредите за управление са с нов дизайн, в т.ч. ергономичен джойстик и 7-инчов графичен дисплей, спомагащи за безопасното извършване на работните операции. Своят принос тук имат също камерата за обратно виждане и датчиците, алармиращи за опасно близко разстояние на противотежестта до някакво препятствие.

Всичко на едно място

Едновременно с премиерата на новото поколение контейнерообработващи машини Terex Port Solutions обяви, че всички дейности по ричстакерите ще бъдат концентрирани на глобално ниво в завода на компанията в Монтсоле-Мин (Франция). Освен модерната производствена база тук се намират центърът за обучение на оператори и сервизни техници, както и основният склад за резервни части. От Terex Port Solutions уточняват, че за съществуващите машини от марките PPM и Fantuzzi ще продължават да се доставят резервни части. Междувременно компанията продължава с обновяване на продуктовата си гама и въвеждане на нови модели. Очаква се съвсем скоро Terex Port Solutions да лансира първите четири модела от гамата Terex Stackace за манипулиране на празни контейнери. При новите машини се използват редица идентични технологии, конфигурации и компоненти. Всъщност платформата на новия ричстакер Terex Liftace 5-31 е база за развитие на различни варианти на машини за претоварване и подреждане на контейнери. Благодарение на влагането на общи концепции и компоненти, фирмите, управляващи контейнерни терминали, могат да ангажират своя персонал (сервизни техници и оператори на машини) съвсем гъвкаво и разходоефективно.